Rusya’nın Ukrayna Harekâtı Hakkında

2 Mart 2022
Okuyucu

Ukrayna cephesinde neler oluyor? Daha çok taktik ve operatif duruma bakalım. Rusya’nın olası harekât planının nasıl olabileceğini açıklayalım. Zafiyetleri ve üstünlükleri işaret edelim. Harekât hakkında bir değerlendirme sunalım ki elimizde ileride mukayeseyle izah edebileceğimiz türden bir vesikamız olsun.

Elbette bu bir savaş! Taraflar kanları pahasına savaşıyorlar. Her şey değişebilir. Ancak istihbarat bir tahminde bulunur. Kendince dost ve düşman şöyle yapabilir der. Bakacağı bazı referansları olur. Varsayımların bir dayanağı vardır. Ben de Amerikalı ve İngiliz askeri uzmanları takip ediyorum. Zaten uzman olunca pek de farklı bir tahminde bulunmak söz konusu değil.

Bu elinizdeki plan şu an Türkiye’de tektir. Uzmanların çoğu konuşur ama yazmaktan çekinir!

Belarus Başkanı Lukaşenko bir görüntüyle gündeme geldi. Lukaşenko bir harita önünde ilgililere izahatta bulunuyor. Ayrıca açıklamaları var: Kendi topraklarından İskender füzesi fırlattıklarını doğruluyor ama bu savaş bizim savaşımız değil diyor. Haritada ise Moldova’ya bile bir ok uzanmış haldedir. Buradaki Ukrayna haritası, tahmin edildiği üzere, dört sektörlüdür.

Aşağıdaki haritada Rusya’nın Ukrayna harekatının sektörleri işaretlidir. Eğer Rusya ülkeyi işgal etmekle ilgili bir ana plan yaptı (ki öyledir) ise bunu genel olarak tarif etmemiz gerekir: Harekatın Kiev sektörü (Sektör I) yerine daha çok Donbass (Sektör II) ve Kırım (Sektör III) yönünde ilerlemesi söz konusudur. Doğudan, kuzeyden ve güneyden hızla önce Harkov ve Mariupol ve sonra Dnipro istikametine öncelik verilebilir. Bu aşamadan sonra Sektör III’te ülkeyi yanlamasına batı istikametinde hızla kat eden Rusya birliklerinin Vinnytsia’ya ulaşması hedeflenebilir. Kiev sektörü ise en sonra hedeflenebilir. Neden olmasın?

Bir defa bu ana planı aklımızda tutalım. Şimdi gelişmeleri de buna ekleyerek duruma biraz daha yakından bakalım.

Ukrayna’da kuzey-doğu cephesinde Kiev ve Harkov’da yavaş, güney kesiminde Herson’da harekât daha hızlı genişlemektedir. Rusya, Azak Denizi bölgesinde daha fazla manevra imkanına sahiptir. Şu an Rusya, Azak kıyılarını zorlamaya çalışıyor. Odessa’dan Mariupol’a mesafe yaklaşık 400 mildir. Odessa 1 milyon, Mariupol ise 430 bin nüfusa sahiptir. Sahilden bir “kaçış” girişiminde bulunduklarında, güneyde Ukrayna lojistiği destekleyecek kapı bulamayacaktır. Herson’dan kuzeye, batıya ilerlenebilir. Mariupol’a doğru ilerleyecek Rus birlikleri Kırım kara-köprüsünü kurmak için önemli bir kazanım elde ederler. Bu durum Ukrayna’yı Azak’tan koparır. Aynı zamanda Harkov’dan güneye doğru Herson’a bağlanacak birlikler, Doğu Ukrayna’yı ülkeden tamamen koparırlar.

Ukrayna’da Rusya birlikleri elde ettikleri cepleri birleştirecek operasyonlarına devam ederlerken şehirlerdeki etkisini artırmaya gayret etmektedir. Ukrayna ordusu ve milisler şehirlerde Rus kuvvetlerinin ilerleyişini yavaşlattılar.

Herkes Başkent Kiev’e bakarken güneyde gelişmeler hızla gelişir ise bu Rusya için önemli bir kazanım olur. (Tabii bu tek başına bir askeri kazanımdır, politika veya ekonomi başka meseleler açar.) Kiev ve Harkov için ilave birlikler intikaldeler. Şu ana kadar Rusya yığınak yaptığı birliklerin yüzde 80’nini kullandı. Zamanla ülke derinliklerinden birlik kaydırabilir.

Rusya karadan topçu, roket, termodinamik, havadan atılan güdümlü füze kullandı. (Harkov taarruzunda kullanılan 3M54-1 Kalibr uçaktan atılmaktadır, NATO Kodu: SS-N-7 veya SS-N-30A, bu tipleri de vardır.) 

Rusya’nın taktik/operatif yetersizlikleri var. Vasıtalar ve sistemler eski tarihli, lojistik sorunları da buna eklemek gerekir. Böyle giderse Rusya açısından harekât gecikmelere gebedir.

Harekât başlarken ilk tespitlerim biraz daha farklıydı. Herhalde Rusya etkili olacak bir planı uygular demiştim. Hatta Rusya’nın Ukrayna’da seçtiği hedeflere bakıp, kendimce bu bir felç stratejisi ile veya buna yakın şekilde açıklanabilir de dedim. Ama harekatta bir hafta geçti, bugün tablo bir hayli farklıdır. Rusya doğru hedef seçemeyecek kadar kötü çalışmış. (Türkiye dahil) Batı’nın etkili ve modern çalışmalarına bakarak söylüyorum, Rusya’nınki bir felç stratejisi uygulamasından uzaktadır. Rusya hedef seçerken 1960-80 yıllarına ait izleri ifade eden bir yöntemi uyguluyor olmalı. Ancak bir hafta sonra, bugün gördük, Kiev televizyon antenini vurdular. Başlangıçta komuta kontrolü baskı altına alıp ülkenin savunmasını felç edemezseniz çok uğraşırsınız…

Buna karşılık Ukrayna’nın hassas mühimmat ve atma vasıtası eksiği olduğu görülüyor. Zelensky’nin silah desteği istemesi boşuna değildir. Eğer Ukrayna hassas mühimmat temin eder ise Rusya’ya sürpriz yapma imkanını artırır.

Görünen o ki sahadaki Rus komuta mekanizmasında bazı yozlaşma ve beceri eksiklikleri var. Eğer belirlenen hedefler planlandığı şekilde ele geçirilemez ise Rus ordusu daha agresif olabilir, buna bağlı olarak Ukrayna’da sivil kayıplar artabilir. Şehir savaşları arttıkça becerisizlikler pahalıya mal olur.

Dikkatler Kiev ve Zelensky yönetimine odaklandı. Ancak Rusya ilk doğu sektörüne ağırlık verebilir ve daha sonra Kiev’e odaklanabilir.

Rus nükleer denizaltıları, Kuzey Kutbu yakınlarındaki Barents Denizi’ndeki tatbikatlar için yola çıktı ve mobil füze rampaları Sibirya’da dolaşıyor. Bu tatbikatların icrası, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Rusya’nın nükleer güçlerine yüksek alarma geçme emri vermesinden günler sonra başladı.

Rusya stratejik birliklerini ve nükleer silahlarını kullanabileceği ve Üçüncü Dünya Savaşı olasılığını tartışmaya açtı. Rusya gerilim sürecinden beri meseleyi küreselleştirmek istedi ve faturanın ağır olacağını hatırlattı. Küresel yaptırımların artmasını takiben Rusya’dan nükleer tehditler yenilendi. Bu yönüyle Soğuk Savaş 2 konuşuluyor. Yaptırımlar çok kapsamlı ve etkili olmaya başladı. Bu yönüyle bir Küresel Ekonomik Savaş’ın olduğu konuşuluyor.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Güvenlik 'ın son yazıları

42 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
82 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
134 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
186 views

Küresel Silahlanma Tartışmaları

Her ülke silahlanıyor? Bu silahlanmanın caydırıcılık amacıyla yapılıyor olması bize neyi açıklar? Asıl konu egemenlik mi, küresel mücadele içinde daha fazla güçlü olabilmek mi? Bilinmedik şeylerden mi bahsediliyor? Bu soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Macron ve Putin neler söyledi, değerlendireceğiz. Bu şekilde, asıl ilgilendiğimiz olgular ve temel düşünceler olacaktır.
205 views

Milli Güvenlik Siyaseti

Türkiye daima kazanan ve gelişen olmak zorundadır, başka türlü düşünülemez! Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (Kırmızı Kitap) gibi dokümanların kendi gücü için geri planda çok çalışılmalı, fikri altyapısı ve anlayışı özgün ve tutarlı olmalıdır. Ama önemlisi; bunun uygulanmasında herkesin, her kurumun, her şirketin, inanarak, gösterilen hedefleri elde etmek amacıyla, bütünlük halinde ve bu bağlamda tek yolda yürümesi gerekmektedir. Bu, "devlet disiplini" konu ve kapsamını aşan bir yaklaşımdır, ülkece disiplinli olmayı gerektirmektedir. Eğer ülkece disiplinliysek hak edilen gelişmenin yolunda oluruz! Siyasetin kendisi, entelektüel yaklaşımlar veya iş dünyası bizi yolumuzdan alıkoymamalıdır. Bu çok hassas bir konudur.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme