abdnin-poker-masasi-ve-turkiye
ABD’nin Poker Masası ve Türkiye

ABD’nin Poker Masası ve Türkiye

5 Nisan 2019
Okuyucu

Son dış politik gelişmeler çerçevesinde ABD tarafının tutumunu bir poker oyunu ile özetleyelim ve durum tespiti yapalım. Nasıl mı? ABD politikalarına topluca bakıldığında kendinizi poker masasında zannedersiniz. ABD tarafında, “Aman Türk-ABD ilişkileri düzelsin!” diye bir gayret yoktur. Sakın böyle bir beklenti içinde olmayın! Haliyle dış ilişkilerle ilgilenenler önlerindeki dosyaları çözerek yollarında ilerlemek isteyeceklerdir ama bu öyle bir şey değildir. Bu tam bir poker masası! Böyle bakılmalı olaya. “Oyununu oyna, varsa gücün (iyi kâğıdın, blöfün, aklın, hamlen…) benim önümden fişleri alırsın, değilse ben seninkileri alırım!” Bu söyleniyor, kimse işlerin tümüyle iyileşmesi gibi bir gayret içinde değil; her el dağıtmada farklı oyun oynanıyor, kazanç duruma göre oluyor.

Son günlerde masadaki konular Suriye (IŞİD, SDG, asker çekme, Fırat’ın doğusu, Menbiç, vs.) ve İsrail (Kudüs, Filistin, Golan, vs.) iken, birden F-35 ve S-400 konuşulmaya başlanıyor. Türkiye, FETÖ konuşulsun istiyor, hatta Pensilvanya’da oturan Fethullah adalete teslim edilsin, şeklinde talebi var, ama ABD o tarafı oyundan uzakta tutuyor. Neden? ABD’ye göre oynanacak kâğıt bunlar da ondan. Böyle bir durumdan çıkan sonuç ne olabilir? Zamanı yönetmek, rakibin yanlış hamle yapmasını sağlamak, rakibi daha aza zorlamak…

Bir de ABD’nin oyun masasına çok kişiyle oturduğunu görürsünüz, sizden ya bir kişidir ya iki. ABD aynı anda oyuna dış işleri, savunma, adalet, maliye, ticaret, vs. yakalı kişileri dahil eder. Bunlar oyunu bütünüyle görürler. Eğer masaya karşılıkları olacak güçlerle oturmadıysanız boşluğunuzun olduğu yerden yüklenirler. Herhangi birisi kazandı zannetmeyin veya beş oyuncudan dördü kaybetti şeklinde düşünmeyin, sonuçta ABD kazanmış olur.

ABD bugün kaldığı yerden işlerine devam ediyor mu? Evet. IŞİD bitti dedi ama Suriye’de 400 ABD askeri kalmasına herkesi razı etti. PKK terör örgütü uzantısı YPG/SDG’ye 2020 yılı bütçesinde 300+250 milyon dolarlık yardım kararını onaylattı. Halen tırlarla askeri yardım malzemeleri kuzeydoğu Suriye’ye akıyor ve Kürtlere 300 dolar maaş verilmeye devam ediliyor. Birden Golan kartını oynadı ve İsrail’in bölgeye yerleşmesini kendince meşrulaştırdı. Birkaç önceki oyunda Kudüs kartını ileri sürmüştü. Bu manada elinde tuttuğu diğer koz Filistin ile alakalı, Yüzyılın Planı dediği şey. Evet, bu turda Golan kartını oynadı, bu demek oluyordu ki (ABD’ye göre) Suriye bölünecek! İran’a, “Zaten nükleer anlaşma yok, sen kenarda dur, rejimini değiştireceğim senin…” dedi ve “… Hizbullah’ı da al git Suriye’den,” şeklinde ekledi. Rusya’ya INF konusunu açtı, küresel çapta bir problem oluştu. O küresel poker masasında başkaları da var ve oyunda oynanan meblağlar bir hayli yüksek. Çin’e gözdağı Tibet ve Uygur bölgesine komşu Cammu Keşmir’den geldi ve Hindistan-Pakistan birbirlerine giriyorlardı nerdeyse. Suudiler ve Mısır malum!.. Kaldı geriye Türkiye; “Gör beni, fazla zararlı çıkma,” dercesine blöf yapılıyor şimdi. Oyun bu, blöf bu… Hem masada aynı anda yükleniliyor, savunma, dış işleri, ekonomi, siyasi…

Bu arada Türkiye yerel seçimlerdeydi. Bu konuda Türkiye sağlam duruş göstermeyi benimsedi ve “Önce beka!” dedi. Seçim süreci henüz kapanmadı ama içeride geçirilecek zaman bir-iki hafta daha sürecek gibi. Bu da gösteriyor ki ABD gibi oyuncular zamana oynayabilir ve küçük kağıtlarla bile olsa mümkün mertebe kazanmanın hesabı içinde olmak söz konusu.

Durum bu!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

golana-dolanan-uluslararasi-hukuk-ve-guc-iliskileri
ÖNCEKİ YAZI

Golan’a Dolanan Uluslararası Hukuk ve Güç İlişkileri

kuresel-politika-acisindan-secimlerin-degeri
DİĞER YAZI

Küresel Politika Açısından Seçimlerin Değeri

Politika 'ın son yazıları

17 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
101 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
152 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
161 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
221 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme