Savaşın Adaleti

6 Nisan 2022
Okuyucu

Askerin gerçek savaşı nasıl olur? Rus askerlerinin sorunları neler? Ukrayna nerede hata yaptı? Bucha’da yaşananların karşılığı olacak mı? Birleşmiş Milletler çare üretir mi? Emperyalizmin kurguladığı savaşlar nasıl olur? Adalet var mı?

Muhasebe ediniz, 42 gün öncesiyle: ABD, Avrupa’ya daha çok asker yerleştirdi, NATO daha da güçlendi, Kuzey ülkeleri İsveç ve Finlandiya NATO’ya girmeyi düşünüyor, Ukrayna’da ise ağır yıkım, gözyaşı ve vahşet var. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky kendileri için NATO’nun gerekli olmadığı söyledi. Peki, Rusya ne kaybetti? Olanlar çok açık. Hazır olun 42 gün daha tablo böyle sürebilir!

Rus ordusunun moral ve motivasyonu düşüktü, bu önemli bir tespitti ve bunu doğrulayan emareler çoktu. Rusya harekattan tam bir ay sonra Kiev ve Chernihiv’den toparlanıp çekildi. Harekât başladıktan birkaç gün sonra durum ortaya çıktı, Rusya yıkmaya başlayacaktı. Rusya’nın harekatının adı Özel Operasyon imiş! Tarih 6 Nisan 2022 oldu. Bugünlerde harekât Luhansk, Izium güneyi ve Mariupol’da sürüyor. Mariupol’da taş taş üstünde değil. Ruslar bölgeye Güney Osetya’dan ve Wagner’den takviye getirdi. Başarısız taburlar ise cepheden geri çekildi. 

Moskova’nın Ukrayna’ya savaşsın diye gönderdiği askerler, ki pek profesyonel sayılmazlar, meskûn mahal çatışmasını bilmiyorlar. Kiev bir Grozni olmadı. Ama Mariupol Grozni’yi andırıyor. Mariupol çok kötü!

Günler önce “Rusya çamura battı” dedim. Cahiller, “bu koca Rus ordusu, hiç olur mu,” dediler. Oldu işte! Askerlik biliminde, pardon bunun bilim olduğunu bile bilmeyenler var, uzmanlaşıvermişler bu cahiller!.. Bugün 42. gün ve o Kiev ve Chernihiv mevzilerinde tutunamayan, Kharkiv ve Sumy’e giremeyen Rus ordusu, 43 gün öncesi yerlerine döndüler. Öyle istediğimden değil, yanlışı işaret etmek için, “Kharkiv’in üstünden atlayın gidingüneye doğru, kurmay aklı bunu gerektirir,” dedim. Kırk iki gün sonra görüldü, Rusya bunu yapmaya soyunduve Luhansk’daki durağanlığı değiştirip ilerlemek istiyor. 

Ukrayna ordusu da hatalar yaptı. Ama yine de vatanlarını savundular ve savunmaya da devam ediyorlar.

Eğitimli, disiplinli ve iyi bir ordunun askeri ancak askerliğin gereği, mertçe savaşır. Onun karşısına da asker çıkartılır. Gerçek savaş askerler arasındadır. Savaş Hukuku bundan dolayı vardır. Siviller savaş alanında silah gibi kullanılamazlar. Siviller savaşa girdiyse eğer, bunlar milistir. Milislerin durumu da Savaş Hukuku’nda yazılıdır.

Siviller savaş alanında kalkan gibi kullanılmaz, eline silah ve molotof verilmez. Sıradan konular değil bunlar. Asker savaş alanında duyuru yapar, “teslim ol, bölgeyi tahliye et, size zaman verdim,” der. Eğer bu duyurulara uyulmazsa ve orası çatışmanın göbeğiyse ateş altına alınır. 

Ancak bir sivilin ırzına geçilmez, işkence yapılmaz, bunu ancak korkaklar yapar.

Eğitimsiz, eline silah verilmiş ve profesyonellikten uzak, toplama bir ordu, savaş alanının yükünü kaldıramaz! Rusya ordusu eğitimsiz ve ülke derinliklerinden cepheye kaydırılmış, kendi içinde bile kültürel farkları barındıran, sorunlu bir ordu. Bugün bu tür ordular düzenli savaş yapamazlar. Kaldı ki meskûn mahal çatışmasının ağır yükünü kaldırabilsinler, inceliklerini bilerek savaşsınlar…

Eğitimli gibi duran ama savaşa kültürel yönden hazırlanmamış ABD askerlerinin Irak, Felluce’de yaptıkları açıktır. Bugün Rusya Ukrayna’da askerinin profesyonel olmamasının cezasını kendisi çekerken, faturayı da Ukraynalı sivil ve milislere kesmiş gibi duruyor. Bunlar askerliğin de şerefini lekeliyorlar, kabul edilemez.

İşte bütün bu olanlardan dolayı savaş alanında ne olup bittiğini ancak bir asker anlar!. Ukrayna-Rusya Savaşı uzadıkça sorunlar artacaktır. Bucha’da olanlar vahşice, ama bu ilk değil! 

Yaslan birilerine, sonuç al… Gerçekte böyle olmuyor işte! Şimdi nerede o birileri? Ukrayna’ya silah ve Rusya’ya yaptırım; hem her defasında daha çok, daha çok! Olmaz böyle bir savaş…

Türk askeri merttir, en şerefli askerdir! Türk askerleri, ABD, Rusya, Fransa, her kimse, bunların beslediği üniformalılara bile asker gibi davranır. Sivillere asla zarar vermez. Meskûn mahal çatışmasını Türk askerinden öğrensinler. 

Askerin içinden korkak ve disiplinsiz olanlar suç işlerler. Gerçek savaş korkaklarla olmaz. Ruslar ve diğerleri, inceleyin göreceksiniz; Orta Çağ Savaşı (Neomedieval Warfare) yapıyorlar. 

Savaş alanında suç işlenmesin! Rus askerleri geri çekilirlerken sivilleri öldürmüşler, bu açık. Dün Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky Birleşmiş Milletler’de sesleniyor, “neredesiniz siz” diyor!

Maalesef halen küresel normların ne olması gerektiği veya bunların uygulanması konusunda bir fikir birliği yok. Halbuki politika ve kavramsal sorunlar uluslarası kurumların işlemesine engel olmamalı. Suçu tarif edemeyen bir dünyada mı yaşayacağız? Biz insanız! Politik saçmalıklara, çıkmaz içindeki kurumlara ve içi boş kavramlara boyun eğmeyeceğiz!

İnsan insandır! Beyazı, siyahı olmaz. Suç da savaş suçu da asla kabul edilemez. BM dahil, uluslarası kurumlar yeterli değil, insanı layık olduğu medeni çizgide temsil etmiyorlar, korumuyorlar. Güçlü olan istediğini yapabiliyor. Adaletin terazisi işin başında bozulmuş durumda. Balık baştan kokmuş! İnsanlığı hiçe sayan her ne varsa, onlar insanlığın baş düşmanlarıdır. Uluslararası kurumlar işler kılınmalıdır. Adalet tesis edilmelidir. Savaşlardan galip çıkanların kurduğu ve korunduğu düzenin devamında savaşlar engellenemiyor, siviller hiç korunamıyor. Suç ihlali yapanların hepsi aynını tekrar tekrar yapıyor. Adaletin doğru düzgün caydırıcı bir yapısı olmalı, bu konu öyle yanlış dizayn edilmiş kurumsal yapılarla başarılamaz.

Emperyalizmin kurguladığı savaşta sağ kalmak çok güçtür; az da olsa kazanmak mümkündür. Mazlumken dahi kazanmanın mümkün olduğunun ispatını Türk askerinin savaşlarında görebilirsiniz. Bugün UkraynaSavaşı’nda Emperyalizm; Rusya, AB, ABD veya Britanya, eskisinden farklı mı sanki? Bunların kurguladıkları kısaca şöyle: Daha çok alan ve veren sadece benim! Bu konumdakiler bir de BM’de söz sahibidirler. Şu duruma bir bakın, çok adil, öyle değil mi? Hal böyleyken bir de BM Güvenlik Konseyi’nden karar çıksın isteniyor… Bucha (Buça) sorgulansın deniyor. Ya diğer vahşetler ne olacak?

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Politika 'ın son yazıları

31 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
42 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
44 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
79 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
124 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme