Ukrayna-Rusya Savaşının Durum Değerlendirmesi (G90)

27 Mayıs 2022
Okuyucu

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın “harekât hedefleri” yönüyle takibini belli bir formatta güncelleyerek sürdüreceğimi ifade etmiştim. En son yayımlanandan sonra bu 4-24 Mayıs 2022’yi kapsayan G90 raporu şeklinde, altıncı rapordur. Belli periyodlarla hazırlanan rapor, analitik bilgileriyle, savaşa hem ayrıntıyla hem bütün şeklinde bakarak sunmasıyla, yaşanacaklarla ilgi hususları açıklar mahiyette olmasıyla, doğru, isabetli ve gerekli bilgileri içermesiyle alanında tektir. Raporda önemli sorular ve önemli cevaplar var.

  1. GELİŞMELER

Harekât durdu mu? Hayır. İki taraf da Donbas bölgesinde karşılıklı birbirlerine ateş açıyorlar. Sınırlı ilerleme oluyor. Son hafta Rusya, Poposna’da bir ileri taarruzu başarabildi. Eğer bu taarruzunu geliştirebilirse, somut bir başarıya adım atmış olacaktır. Ukrayna (ABD’nin öne çıkardığı anlatımla) top atışlarıyla etkili görünüyor. Rus tarafı ise Nehir Geçiş Harekâtı kısmında biraz sorun yaşıyor.

Harekatın dışında son 20 günde en önemli konu başlıkları; 

  • İkinci Dünya Savaşı’nın Zafer Bayramı (4 Mayıs); 
  • İsveç ve Finlandiya bağlamında NATO’nun genişlemesi sürecinin resmen başlaması (18 Mayıs);
  • Ukrayna’ya maddi desteklerin tarihin en yüksek boyutlarına gelmesi (19 Mayıs’ta onaylandı);
  • Mariupol’da sivil tahliyeler tamamlanması (15 Mayıs) oldu.

G90’a kadarki süreci gözden geçirelim:

G90

Yukarıdaki ayrıntılı akış şemasında sürecin ne şekilde geliştiği görülebilmektedir. Zafer Bayramı hususunda, Batı medyası ve kamuoyu geniş biçimde yaptığı kampanya ile Putin’in bir genel seferberlik ilan edebilceğini işledi. Ancak bu olmadı. Hatta Ukrayna cephesinde durum daha stabil bir hal aldı.

ABD, G7 ve AB ülkeleri ile NATO altyapısı ve çok yönlü desteği ile Ukrayna direnişini sürdürmektedir. Son haftalara bakılırsa, Rusya’nın harekatta sanki pek acelesi yok gibi görüntü vermesi dikkat çekmektedir.

2. ABD YARDIMLARI

a. Maddi:

Batı’nın yardımları öne çıkan konudur. Savaşı Ukrayna yapıyor olsa da dengeyi sağlamak amacıyla Batı’nın desteği çok yüksek değerlerdedir. ABD, G7 ve Avrupa yardımları 50 milyar doları geçmektedir. Bu yardımların büyük kısmı Ukrayna’ya, bir kısmı da Doğu Avrupa’daki NATO güçlerinin harcamalarına yapılmaktadır. Şunu unutmayalım, savaşın başından bu yana NATO’nun Doğu Avrupa’daki varlığı 5 kat artmış durumdadır.

b. Stratejik

Önceki rapordaki gibidir.

c. Operatif

ABD, Ukrayna’nın Rusya ile savaşına gerçek zamanlı şekilde kesintisiz Komuta, Kontrol, Kompüter, Muhabere, İstihbarat, Keşif ve Gözetleme (C4ISR) desteği vermektedir. 

ABD Ukrayna’nın savaşı kazanmasına Siber Savaş desteği vermektedir.

3. ANALİZ (G90) 

a. Dönem Analizi (4-24 Mayıs 2022)

Analitik verileri ana hatlarıyla EK-A’dan inceleyebilirsiniz. Buraya sonucu yansıtayım.

Bu veriler (EK-A) ışığında aşağıdaki tablo elde edilmektedir. 

G90 Tablo

b. Sonuçlar

Çıkarılan sonuçlar şunlardır:

  • ABD ve Ortakları; Putin, psikolojik olarak kaybetti, stratejik amacına ulaşamadı, Rusya’ya baskı artırılmalı, şeklinde düşünmektedir. Halen ABD ve Ortakları zaman yönetiminde daha avantajlılar. Son dönemde politikalarının ve Ukrayna’ya verdikleri desteğin etkili olduğunu gördüler ve daha da etkili olmak için çaba içine girdiler. Ancak küresel sorunlar baş gösterir oldu: Tahıl ve enerji sorunları, tüketim mallarına olan ihtiyacın artması, tedarik zincirlerindeki sorunlar, gibi. Bütün bunlar ABD’nin ekonomisinin, buna bağlı diğer kalkınmış ülke ekonomilerinin daralmalarına ve enflasyonla mücadele amaçlı faiz artırımlarına neden olmaktadır.
  • Rusya’nın (Putin) durumu kritikliğini koruyor. Bu durumu yaptırımların etkisi ve sahadaki yavaş ilerleme etkiledi. Ukrayna’ya verilen desteği engelleyecek yolu bulamıyor. Paradoksa girdi: ABD’ye meydan okumadan bu süreci nasıl aşacağına çözüm bulamıyor, meydan okusa neye mal olacağını çözemiyor. Putin’in imdadına küresel ekonomik daralma ve kıtlık gibi meseleler yetişti, şimdi bu konulara dayalı yeni stratejik planlar yapmaya başladı. Bu dönemden sonra savaşın uzamasını Putin de ister oldu, zira ABD ekonomisi olumsuz etkilenmeye başladı. Ukrayna’da Putin yeni planı, Donbas ve Kırım bölgeleriyle sınırlıdır. Sürekli ABD ve Ortaklarının yardımlarını hedef gösteriyor, NATO yardımlarının olduğunu görüyor, ancak fiilen bunu durduracak askeri önlemi almaya cesaret edemiyor. Putin tekrar Ukrayna’yı masaya çekmek istiyor.
  • Zelensky ülke liderliğinde kendini ispat etti. Ancak ülkede durum kritik seviyededir. ABD başta Batı’dan alınan askeri ve mali yardımlarla ayakta kalmaktadır, bu yönden isteklerinin önemli kısmının karşılandığı görülmektedir. Alınan yardım paketlerinin tutarları giderek artmaktadır. Bunlar bir yerde teşvik manasına gelmektedir. Özellikle ABD ve İngiltere savaşın kısa sürede sonuçlanmasından yana olmayabilir. Rusya, Kırım ve Donbas’tan çıkmadıkça ABD ve Ortaklarının Zelensky’e destekleri sürecektir. Zelensky de kendi lehine olan gelişmelere bakarak, Rusya’nın ülkesinden çıkması hedefini öne çıkarmış ve bu durum yapılması beklenen görüşmelere etki etmektedir. Durum böyle geliştiğinden savaşın süresi uzamakta ve Ukrayna’nın daha çok yıprandığı görülmektedir. Burada ortaya çıkan durum ise Ukrayna’ya ağır silahların ve daha hassas istihbarat desteğinin verilmesi, Enformasyon Savaşı ve Siber Savaş gereği Rusya’ya yapılan ataklardır.

Bu sonuçları da içerecek şeklide bir karar grafiği incelemesi yapalım:

G90’a Kadar Tarafların Karar Eğrisi

Yukarıdaki grafik liderlerin cayma durumlarını ve kararlarını göstermektedir. Bunun anlamı aynı zamanda barışa veya ateşkese yaklaşmalarını da ifade eder. 

Bakılırsa: 

  • Biden’ın planıyla hareket eden ABD ve Ortakları, Ukrayna’ya tarihin en büyük desteğini veriyor. Burada son dönemde ortaya çıkan konu ise küresel ekonomik, gıda, tedarik vs. sorunlardır.
  • Zelensky, Rus Ordusu ülkesinden çıkmadıkça Putin ile anlaşmaz görünüyor. Batı’dan aldığı desteklerden memnun. Ancak ülkesinin geleceği hakkında karamsarlıkları yeni yeni başlamış olabilir.
  • Putin, operatif yönden Ukrayna meselesinin uzamasından sorun duymadığı bir evrededir. Putin, küresel mücadeleye odaklanmanın zemini bulmuş görünmektedir.

d. Putin’in seçenekleri neler?

  • (Uzlaşma) Ukrayna ile barış masasına oturabilir. Putin masaya Kırım ve Donbas’ı Ukrayna’ya vermeksizin bir anlaşmaya yanaşma sinyalleri vermektedir. Bu durum harekatın süresini etkilemektedir. 
  • (Sorunu yayma) Putin’in Moskova’sında yaptırımlara rağmen halkın ve devlet sisteminin şu anda sorun yokmuş izlenimi vermesi dikkat çekicidir. NATO’nun son İsveç ve Finlandiya hamleleri daha öne çıkan hususlar olmaktadır. Bu durum Arktik Bölgeyi öne çıkarmaktadır. Arktik Bölgenin önemi Putin kadar Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i de ilgilendirmektedir. Dolayısıyla NATO’nun İsveç ve Finlandiya ile genişlemesi hamlesine başlı Rusya, Çin ile bir anlaşmayla küresel hamlede bulunabilir. Nitekim Çin ve Rusya, Japon Denizi’nde küçük bir askeri tatbikatla gösteri yapmışlardır.
  • (İnatlaşma) Ukrayna sınırları içinde daha da sertleşecek ve tüm kaynaklarını kullanarak Kiev’e ilerlemeyi hedefleyebilir, ABD ve Ortaklarının sınırlarında suikastlar ve provokasyonlar yapmaya yeltenebilir, caydırmak için taktik nükleer silah kullanmayı dahi düşünebilir. 
  • (Gemileri yakma) Doğu Avrupa’yı savaş alalına çevirecek, NATO ile karşı karşıya gelmeyi göze alacak, bu noktaya geldiğinde Kitle İmha Silahları’nı (KİS) depolarından çıkaracak adımları atarak, sonu belli olmayan şartlara doğru ilerleyebilir.

Bu dört seçenekten size hangisi mümkün görülüyor? Putin, birinci ve ikinci seçenek üzerine gelişme gösteren adımları atmaktadır. 

4. RUSYA-UKRAYNA OPERATİF KONVANSİYONEL SAVAŞ

Operatif seviyededir. Rusya bu savaşa “Özel Operasyon” adını vermiştir. Rusya tarafına göre İkinci Safha sürmektedir. Ayrıntılar aşağıdadır:

a. Donbas ve İzium Bölgesi

Rusya’nın Severodonetsk cebini ele geçirmesi, tüm Luhansk Oblastı’nın Rus işgali altına girmesine neden olacaktır. Rusya, Severodonetsk, Lyschansk ve Rubizhne’yi kuşatmaya çalışırken Donbas’taki operasyonlarının yoğunluğunu artırdı. Severodonetsk-Donetsk’de Rus kuvvetleri Popasna bölgesinden ilerlemeyle Izium ve Lyman hattı boyunca ve Horlivka ile Donetsk arasında birkaç kazanım elde etmeyi başardı ve buradaki birlikleri tutabildi. Ruslar, Popasna savunma hattını yarmak ve bu noktadan batıda Soladar’a ve kuzeyde Lysychansik’e doğru sömürme yapabilmek için bir operasyonel manevra grubunu kullandı. Buradaki harekâtı destekleme ve başarı sağlama tarzı, Rusların bugüne kadarki geri bölgeden ikmal yapamama gibi bilinen alışıldık hatasını tekrarlamadığını gösterdi. Rusya, kısmen topçu birliklerini yoğunlaştırması nedeniyle bazı yerel başarılar elde etti.

b. Kharkiv Bölgesi

Rusya, Kharkiv kuzeyinde Prudyanka mevkiindeki sınır bölgesini elinde tutuyor. Ternovo bölgesindeki cepte ilerleme imkânı arayan Ukrayna kuvvetlerinin direnişi devam ediyor. Ruslar buraya sınırdan içeriye Rubizhne istikametine bir birlik kaydırarak durumu kontrol edebildi.

c. Kherson Bölgesi

Rus güçleri ele geçirdikleri Kherson bölgesinin etrafını ve yolları mayınlıyor ve böylelikle Ukrayna güçlerinin bu bölgeye girememeleri için önlem alıyor. Rus yetkililer, Kherson Oblastı nüfusu üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmaya devam ediyor.

d. Zaporizhzhia Bölgesi

Rus birliklerince roket, top ve küçük çaplı taarruzlar oluyor. Amaçları Dnipro istikametini emniyete almaktır. Rus ve Ukrayna birliklerinin Zaporizhzhia’daki faaliyetleri bu dönemde arttı. Marinka ve Vuhledar arasında Rus birlikleri, Novomykhaillvka bölgesindeki birkaç küçük kasaba ve köyü ele geçiren bir dizi saldırı başlattı.

e. Odessa Bölgesi

Dönem sakin geçti.

f. Mariupol Bölgesi

Rusya Mariupol’un kontrolünü tamamlamıştır. Azovstal’daki 86 günlük direnişin ardından Ukrayna kuvvetleri, Ukrayna Hükümeti’nin emriyle, Rus kuvvetlerine teslim oldular. Buradaki birliklerin bir mahkûm değişimine tabi olacakları amaçlandıysa da sonuçları daha sonra görülecektir. 

g. Moldova Sınırı

Gerilim yaşanmadı.

h. Lviv 

Askeri noktalara hava taarruzları oldu.

i. Kiev

Askeri noktalara hava taarruzları oldu.

j. Hava Gücü

Rusya Hava Unsurları (uçak ve helikopter) harekât bölgelerinde günde yaklaşık 250 sorti uçmaktadır.

k. Deniz Gücü (Karadeniz)

Odessa’da Rus ablukası devam ediyor. Rus Karadeniz Filosu, Batı Karadeniz’de Odessa’ya giriş ve çıkışları engellemek ve Ukrayna genelinde kritik Ukrayna altyapısına karşı seyir füzesi saldırıları düzenlemek için aktif olmaya devam ediyor.

  • 6 adet Denizaltı: Kilo Sınıfı
  • 5 adet Firkateyn: 2 adet Krivak ve 3 adet Grigorovich Sınıfı
  • 20 adet Korvet: 3 adet Bykov, 4 adet Buyan-M, 6 adet Grisha, 2 adet Dergach ve 5 adet Tarantul Sınıfı
  • 9 adet Mayın Arama: 3 adet Alexndrit, 5 adet Natya ve 1 adet Gorya Sınıfı
  • 19 adet Amfibi: Çeşitli Sınıf

(Burada bir notu ilave edeyim: Odessa deniz bölgesinde Rusya deniz güçlerinin sahaya girmesini engellemeke adına Ukrayna’nın mayınlı bir bölgesi var, ancak hepsi bu değil, Karadeniz’de bir de ikinci kuşak Rusların mayınlı deniz sahası var.)

l. Hedefler

Rus ordusunun Ukrayna’da uçak ve füzelerle vurduğu veya vurabileceği hedef kategorileri şunlar olabilir: Tren istasyonları; tüm hava ve deniz limanları; lojistik altyapı noktaları, tesisleri ve köprüler; enerji hatları ve istasyonları; silah/mühimmat depoları ve fabrikaları; komuta kontrol merkezleri; hava savunma sistemleri.

5. RUSYA-UKRAYNA MUHAREBE ŞARTLARI VE BAŞARI MUKAYESESİ 

Genel olarak önceki raporlarda olduğu gibidir. Birkaç farklılık görüldü. Batı tarafı Ukrayna’ya topçularla destek verince, Rusya da Donbas’taki topçularını destekledi ve burası için daha önce sıkça rastlanan ikmal zafiyetini ortadan kaldıran önlemleri aldı. Bu durum bir nebze olsun başarı elde etmesini sağladı. Ancak henüz nehir geçme harekatlarında görülen zaafları bertaraf etmiş değiller. Neyse ki Donbas’ta gerekli su geçişlerini zayiat almak pahasına tamamlamışlardır.

6. ÖNE ÇIKAN DİĞER SAVAŞ TÜRLERİ VE BEKLENENLER 

a. Küresel Ekonomik Savaş

ABD lehine, Rusya aleyhine gelişmektedir. 

b. Küresel Enformasyon Savaşı

Ukrayna ve onu destekleyen ABD ile Ortaklarının lehine gelişmektedir. 6 Nisan sonrasında Enformasyon Savaşı baskısı daha da arttı.

c. Stratejik Seviyeli Savaş

Genel manada önceki raporlarda olduğu gibidir. 

Dönem bakımından öne çıkan hususlar Ukrayna’daki savaşın önüne geçmiş gözükmektedir. Bunlar NATO’nun genişlemesi ve uzun süreli ve derin etki yapabilecek potansiyeli olan küresel sorunların belirleyici olmaya başlaması. Somut olarak ekonomik daralma ve yükselen enflasyon, buna ilave olarak, tahıl ve enerji krizi konuları var. 

Buradaki sorunların büyümesinin temelinde ise Çin’in gizliden gizliye sürdürdüğü politikalar (kendisi açısından tedbirler denebilir) bulunmaktadır. Tam da bu noktada ABD Pasifik’te hamleler yapma ihtiyacı duymuştur. İlk olarak Tayvan konusu hatırlanmıştır. İkinci konu ise Hint-Pasifik açısından önemli olan QUAD Liderler Zirvesinin yapılmasıdır.

d. Post-Ukrayna

Eğer sosyo-ekonomik değişiklikleri de eklersek, dünyayı Post-Ukrayna olarak göreceğimiz zorlu dönemler bekliyor. Post-Ukrayna’yı 2049’a kadar yaşayacağız (Büyük Gençleşme). Çin 2027’de askeri kapasite yönüyle küresel amaçlar için hazır olacak. O halde Post-Ukrayna’da 2022-2027 çok kötü geçecek gibi görünmektedir.

e. Siber Savaş

Önceki raporlarda olduğu gibidir.

f. Hibrit Savaş

Önceki raporlarda olduğu gibidir.

g. Uzun Savaş

Joe Biden sürekli tekrarlıyor: Uzun Savaş!

7. DİĞER GELİŞMELER 

Dönem içindeki gelişmeler şunlardır:

  • (Tahıl konusu) Karadeniz’den dünyaya sevk edilmesi gereken tahılın savaş nedeniyle (Batı buna Rusya engellemesi demektedir) çıkamaması nedeniyle, küresel tahıl stoklarında büyük kriz yaşanabileceği ve bazı coğrafyalarda kıtlık olabileceği yönündeki endişeler dönemin en belirgin konusu haline geldi. Rusya, Ukrayna’yı barış müzakerelerini yeniden başlatmaya zorlamak amacıyla, Ukrayna buğday ihracatına bağımlı Afrikalı ve Asyalı ülkelere çıkışları özellikle durduruyor olabilir. Bu konuda İtalya, BM’ye dört maddelik bir plan sundu.
  • İsveç ve Finlandiya NATO’ya dahil olma resmi başvurularını yaptılar, Haziran ayında oylaması var.
  • Rusya ve Çin Japon Denizi’nde ortak askeri tatbikat gerçekleştirdiler.
  • Çin, sert bir dille, ABD’yi Tayvan’a müdahale etmemesi konusunda uyarıda bulundu.
  • Kuzey Kore bir füze denemesi daha gerçekleştirdi, Güney Kore bu denemeyi işaret etti.
  • Başkan Joe Biden QUAD Liderler Zirvesine katıldı. QUAD, Hindistan’ı içerdiği nedenle ABD tarafından fazlasıyla önemsenmektedir. Hindistan bütün denklemlerde, küresel çapta, Hint-Pasifik ve Asya’da dengeleyici bir güç potansiyeline sahiptir.
  • BM Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre: Ukrayna içinde yerinden edilmiş kişilerin toplam sayısı 7,7 milyona ulaştı, 5 milyondan fazla mülteci ve en az 233.000 üçüncü bölge vatandaşı komşu ülkelerde sınırın ötesinde güvenlik aramaktadır. [https://www.iom.int/news/iom-appeals-usd-514-million-support-ukraine-response]

8. PERİYOT İÇİNDE (G90) SAVAŞIN GENEL DEĞERLENDİRMESİ

Sonuçları şöyle özetleyebilirim:

  • Putin operasyonel olarak Donbas ve Kırım’ı kendine bağlayarak barışa gitmek istiyor, stratejik manada NATO’nun etkisini azaltmanın çabası içindedir. 
  • Zelensky ise harekatın ilk ayından itibaren topraklarının tamamına sahip olmaktan söz etmektedir, Kırım ve Donbas’ı geri istemektedir. 
  • Bugüne dek, harekâtın bitmesi ABD ve Ortakları tarafından istenmiyor diye düşünürken, son dönemin küresel gelişmelerine bakıldığında, Rusya da operasyonun uzamasını isteyen taraf konumuna gelmiş gözükmektedir. 
  • İşte bu durum Ukrayna’yı oldukça olumsuz etkilemeye devam etmektedir, Zelensky’nin yavaş yavaş tavır değişikliğine gidip gitmeyeceği gözlenmelidir. 
  • Halen kalıcı ateşkes ve barış amaçlı girişimler duruyor haldedir. Esasen Batı’nın sürdürdüğü Ekonomik, Enformasyon, Politik ve Hibrit Savaşın ve Ukrayna’ya verilen yeni silahların barışı bir süre daha ötelediği anlamı çıkarılabilir. 
  • Rusya’nın İkinci Safha olarak işaret ettiği “Özel Operasyon”u içinde Donbas ve Kırım’da ilerlemesini en azından Haziran ayının tamamını da geçirecek yavaşlıkta seyrettiği gözlenmektedir.
  • NATO’nun genişlemesi (İsveç ve Finlandiya), küresel ve Hint-Pasifik meselelerinin daha fazla gündeme gelmesi sıradan bir husus değildir. Ukrayna konusunun, asıl küresel rekabet ve gerilimlerle ilişkisinde hangi noktasında yer aldığını kanıtlar mahiyettedir. Dolayısıyla yakın gelecekte ABD-Çin rekabetine dayalı temel sorunları daha fazla konuşacağımız bir evreye girmiş bulunmaktayız, şimdiden savaşta öncelikler “küreselleşmiş” durumdadır. Buradan nereye evrileceği ve gerilimlerin nerelere sıçrayacağının belirsizlikleri devam etmektedir. Putin, bu sürece göre pozisyonunu belirleyecek gözükmektedir.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu


Ek-A

Analitik Veriler

(Elde edilmesi istenen belirlenmiş parametrelere göre hedef seviyesi ve hissedilme süresi yönleriyle belirlenen değer ile şu anki seviye ifade edilir.)

I. ABD’nin ve ortaklarının cayması: 

  1. Rusya’nın yaptırımlara direnmesi (%70 seviyede ve 1 yıldan fazla hissedilirse) 
    1. Şu anki seviye %10
  2. Çin’in Rusya’ya açıkça desteğini artırması (%50 seviyede) 
    1. Şu anki seviye %15
  3. Çin’in küresel ticaretini yavaşlatan etkisinin atması (%20 seviyede, kritik)
    1. Şu anki seviye %5
  4. NATO’nun zayıflaması (%80 seviyede)
    1. Şu anki seviye %1
  5. Avrupa’da enerji sorununun artması (%60 seviyede ve 6 ay hissedilirse) 
    1. Şu anki seviye %20
  6. Nükleer Savaş riskinin aşırı artması (%30 seviyede, hassas) 
    1. Şu anki seviye %1
  7. Biden’ın politikasının geçersiz kalması (%80 seviyede ve 1 yıldan fazla hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %1
  8. Küresel gıda krizinin yükselmesi (%50 seviyede ve 1 yıldan fazla hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %10
  9. Küresel tedarik zincirlerinin kesilmesi (%30 seviyede ve 1 yıldan fazla hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %10
  10. ABD ekonomisinde daralmanın artması (%10 seviyede, kritik)
    1. Şu anki seviye %2

II.Putin’in cayması:

  1. Sosyo-Ekonomik ve Teknolojik yaptırımların baskısı (%70 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse) 
    1. Şu anki seviye %50
  2. Sosyo-Politik ve Medya yaptırımların baskısı (%70 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %45
  3. Ukrayna’nın direnmesinin artması (%50 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse) 
    1. Şu anki seviye %35
  4. Rusya’nın içerisindeki güç odaklarından tepkilerin artması (%50 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %15
  5. Harekatın istenen şekilde gitmemesi (%90 seviyede ve 4 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %70
  6. Rus ordusunun sorunlarının derinleşmesi (%90 seviyede ve 4 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %75
  7. Putin’in politikalarının geçersiz kalması (%50 seviyede ve 4 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %35
  8. ABD’nin Siber Savaş baskısının artması (%50 seviyede ve 1 yıl artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %40
  9. Putin’in asıl savaşını başlatma zamanı için kaygılanma derecesindeki artış (%50 seviyede)
    1. Şu anki seviye %25
  10. Putin’in Özel Operasyon planında çıkmaza girilmesi (%50 seviyede ve 4 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %30
  11. Putin’in psikolojik durum göstergesi (%50 seviyede)
    1. Şu anki seviye %30

III. Zelensky’nin cayması: 

  1. Rusya’nın baskısı (%50 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse) 
    1. Şu anki seviye %25
  2. Halkın zor şartlara itilmesi (%50 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse) 
    1. Şu anki seviye %40
  3. Ukrayna altyapısının çökmesi (%60 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %40
  4. Ukrayna kaynaklarının Rusya kontrolüne geçmesi (%60 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %20
  5. Ordunun desteğini kesmesi (%80 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse) 
    1. Şu anki seviye %5
  6. Kiev’de yönetimin değişmesi (%30 seviyede) 
    1. Şu anki seviye %1
  7. ABD ve ortaklarının aktif politik desteğini kesmesi (%10 seviyede ve 1 ay hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %1
  8. Zelensky’nin politikasının geçersiz kalması (%50 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %1
  9. Mariupol’un Rusya kontrolüne geçmesi (%40 seviyede)
    1. Şu anki seviye %40 (Bitti)
  10. Dış askeri yardımın Rusya’yı ülkeden çıkarmaya yetmemesi (%80 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse) 
    1. Şu anki seviye %35
  11. Teknoloji ve istihbarat desteğinin Rusya’yı ülkeden çıkarmaya yetmemesi (%60 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %10
  12. Milislerin desteğinin kesilmesi (%60 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse) 
    1. Şu anki seviye %1
  13. Donbas direnişinin kaybedilmesi (%80 seviyede) 
    1. Şu anki seviye %30
  14. Askeri birlikler bulundukları bölgeleri tutamazlarsa ve ağır zayiat alırlarsa (%80 seviyede ve 6 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %15
  15. Deniz bağlantısının kesilmesi (%50 seviyede)
    1. Şu anki seviye %48
  16. Hava Üstünlüğünün kaybedilmesi (%30 seviyede)
    1. Şu anki seviye %25
  17. Ülke topraklarının 1/3’nün istilası (%40 seviyede) 
    1. Şu anki seviye %15
  18. Moral ve motivasyonun kaybolması (%70 seviyede en az 6 ay artan şiddette hissedilirse)
    1. Şu anki seviye %5

Güvenlik 'ın son yazıları

11 views

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.
65 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
95 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
152 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
197 views

Küresel Silahlanma Tartışmaları

Her ülke silahlanıyor? Bu silahlanmanın caydırıcılık amacıyla yapılıyor olması bize neyi açıklar? Asıl konu egemenlik mi, küresel mücadele içinde daha fazla güçlü olabilmek mi? Bilinmedik şeylerden mi bahsediliyor? Bu soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Macron ve Putin neler söyledi, değerlendireceğiz. Bu şekilde, asıl ilgilendiğimiz olgular ve temel düşünceler olacaktır.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme