Bugün Akıncı Taktik İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) töreni vardı. Artık İnsansız Hava Aracı ve Silahlı İnsansız Hava Aracı (İHA/SİHA) teknolojisinde Baykar ve dolayısıyla Türkiye bir klasman daha yükseldi. Ana hatlarıyla konuyu açıklayalım. Açıklamalarım bu alandaki gelişmelerin ruhuna yönelik olacak.
Türkiye’nin İHA ve SİHA teknolojisi hakkında teknik ve magazin bilgileri ötesinde kullanma konsepti ve doktrinine anlamda gerekli açıklamaları yaptım. Yazılardan örnekler:
ABD’nin Türk SİHA’larını Şikâyet Mektubu
Türkiye’nin İHA Serüveni (Video)
Üzerinde durduğum konu daha ziyade Türkiye’nin SİHA’larının, teknolojik kapasitesi ve kullanma konsepti oldu. Ayrıntıları yukarıdaki yazılardan geniş bir biçimde incelemeniz mümkündür. Türk SİHA’ları neden tercih ediliyor, ayrıntısıyla bu yazılarda bulabilirsiniz.
Özellikle TB-2’lerle (Suriye Esad rejim güçleri ile Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da Ermeni güçlerine karşı yürütülen harekatlar örnektir,) temas hattına yakın yerde Yakın Hava Desteği ve Yakın Tecrit görevleri icra edilmesi, dünyada ilk Türkiye tarafından bu denli etkin kullanıldı. Yüksek Değerli Hedeflerin vurulması görevleri zaten bilinen bir görevdi ama burada da Türk SİHA’ları çok başarılı oldu. Şimdi Akıncı devreye giriyor. Bununla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) derinlikteki hedeflere taarruz türden görevler icra edecektir. Havadan icra edilen bu görev çeşitliliği sayesinde Türkiye etkinliğini bir o kadar daha artırmış olacaktır. Alan çevresinden ötelere geçecek ve bu kez binlerce kilometrelere kadar ilerilere taşınacaktır.
Tamamlanan Akıncı TİHA ile bir adım ileriye geçildi. Müşterek Hücum Gemisi, Anadolu projesi ile birlikte düşünülürse, Akıncı Türkiye’yi stratejik imkanlara kavuşturacak. Menzil, müessiriyet, kapasite ve kullanma konsepti ile Türkiye ilgi ve sorumluluk alanlarında caydırıcı olmanın ötesinde dosta-düşmana mesaj veren bir ülke olacak.
Baykar SİHA’ları gençlerin motivasyonu için önemli bir vasıta, ümit kapısı oldu. Gençler artık oluyor diyecek ve teknolojik konulara daha fazla ilgi gösterecek.
Yine projeleri olan TF-X Milli Muharip Uçak (MMU) ve Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) için TİHA’nın teknolojisi bir geçiş imkanı da verecek. Avionikler, elektronik ve silah sistemleriyle Türkiye en zor işlerden birini başarmış oldu. Şimdi sıra savaş uçağı yapmakta.
MMU ve MİUS başka klasmanlardır, jet motorludurlar. Bunlar insanlı (MMU) ve insansız (MİUS) uçaktır. Uçaklar hız, performans, manevra, G kabiliyeti, irtifa, taşınan yük, harekat müessiriyet ve kullanma konseptleriyle SİHA ile TİHA’lardan ayrılırlar. SİHA ve TİHA pervaneli motor kullanırlar.
Başka projeler de var. Örneğin sürü drone ile çok daha etkili görevler yapılabilecektir. Bütün bunlar yapay zeka (AI) kullanan sistemlerdir.
Türk Savunma Sanayii ekonomiye önemli katkı sağlıyor. Gelir kalemine önemli bir girdi sağlanmasının yanı sıra savunma sistemlerinin satışı alıcı ülkenin Türkiye ile ilişkisini güçlendiriyor. Bu ekonomik ve stratejik ortaklığı birlikte sağlıyor.
NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.
Gürsel Tokmakoğlu