cevrecilik-hakkinda
Çevrecilik Hakkında

Çevrecilik Hakkında

1 Ekim 2013
Okuyucu

İnsanlığın yaşam serüveni çoğalmak, diğer canlılar üzerinde egemenliğini artırmak ve yeryüzünün her türlü kaynağını elde etmek gibi işlevleri kapsamaktadır. Acaba bunun bedeli çevreden mi çıkmakta?

Bugün yaklaşık yedi milyar, gelecekte daha fazla nüfusu ile insanlığın sürekli ürediğini ve üretip tükettiğini düşünürsek, aslında sermayenin tümüyle yeryüzünün doğal çevriminden geldiğini bir kez daha aklımızdan geçirmiş oluruz. Aslında ürettiklerimiz bile kaynağını yeryüzünden aldıklarımızdır. Bir anlamda doğanın ürettiklerinin alınması, şekillendirilmesi, uygun hale getirilmesi ve kullanıma sunulması süreci göz önünde tutulursa, akılda tutulması gereken bir konu olarak karşımıza şu çıkar: Doğanın kendisi bir çevrimle eko-sisteminde bir zarar veya olumsuzluk üretmezken, buna insan da itaat etmeli, zararlı olmaktan ve her türlü olumsuzluktan kaçınmalıdır. İnsan doğanın yenilenebilir sürecinde sorumluluk sahibi olarak davranıyor mu? Sorumluluk kavramı ise bizi muttakiliğe götürmektedir.

Yazılarımda sürekli modernizmin ve post-modernizmin baskın etkisinden söz etmekteyim. Hatta şu an için küresel yaşam döngüsünün bilgi ile yoğrularak ve en çok bilginin üretilip tüketildiğini göz önünde tutarak açıklamalarda bulunmaktayım. Bu düzeyde kendi çevresine iradi bir bilinçle yaklaşabilecek başka bir varlığın olmadığına ve varlık zincirinin en üstünde insanın bulunduğuna dikkat çekmekteyim. İradi dememdeki esas ise -bilindiği gibi- diğer canlıların iradelerinin kurulu bir saat gibi olmasından, üstün insanın ise sürekli tercihte bulunmasında ileri gelmektedir. Arzumun belirginleştiği konuların başında da insanın evini koruması ve temiz tutması gelmektedir.

Peki, çevremizde durum nedir? Bugün Kyoto Protokolü ile bir küresel çevre hassasiyeti üzerine alınmış bir dizi kararların olduğunu görüyoruz. Ancak küresel ısınma hakkındaki endişeler ise bir hayli yankı bulur düzeydedir. Öte yandan kaynakların bilinçsizce tüketilmesi ve çevrede önemsenecek düzeyde kirliliğe sebebiyet verilmesi diğer önemli konulardır. Üretimi yüksek düzeyli ülkelerin meydana getirdiği yükü bütün dünya üstlenmektedir. Özellikle son günlerin konusu Amerika gibi büyük üretici olan Çin’in insanlık adına sorumluluk duyulacak konulara olan hassasiyetlerin yerine getirilmesidir.

Çevreciliği bir yaşam biçimi haline getirenler, çevrecilik konusundan gelir elde edenler veya çevreciliği öne sürüp kendi çıkarlarına dair yollarına devam edenler hakkındaki konuları gözden uzak tutmamaktayız. Her ne kadar Türkiye’de olmasa da değişik ülkelerde çevreci partilerin bulunduğunu da düşünmekteyiz. Türkiye’de çevreci sivil toplum kuruluşlarının hareketliliğini biliyoruz.

Bizler bu sitede bazı pratik çevre konularına yer verelim. Birlikte bir bilinçlenme süreci içinde olalım. Çünkü bu bir muttakilik konusudur. Aslan yattığı yerden belli olur!

Kültür 'ın son yazıları

381 views

Eleştiriler

Sizlere günümüzün iyi algılanması gerektiği bağlamında, özellikle bizi ilgilendiren yönleriyle, sosyal bilimler ve dış politikaya dair bazı eleştirilerimi aktaracağım. Dünya hızla değişiyor, güç dengeleri bildiğimiz biçimden oldukça farklılaştı, eğer bunlara ait kavramlara ve anlayışlara vakıf olamıyorsak, konuşuruz ama aslında başka bir şey anlatırız.
376 views

Devrim

Bize devrimin ne tarafı kaldı? Diyeceksiniz ki hangi devrimin? Açıklayacağım. En başta şöyle sloganik işaret edeyim: Devrimden değil, sapkınlardan ve geç kalmışlıktan kork!
577 views

Generalist

Ülkeler ve dünyamız için iyi bilinmesi gereken bir konuyu işleyeceğim, generalist olmak. Buna karşılık gelen bir sözcük aradım bulamadım, yine de ben genele yetkin diyeceğim. Genele yetkin kimseler kimler, örnekleri neler? Uluslararası İlişkiler, Ekonomi ve Askerlik sahalarında örnekler vereceğim, neden gerekli, bunu açıklayacağım.
528 views

ENTELEKTÜEL SORUNSALI

Temelde insanın doğası, zamanın getirdikleri ve sürekli gelişen küresel zorluklar var. Bunun üzerine her alanda tereddüt uyandıran değişik adımlar ve gerçek bir hedef. Sözü edilen şu, kalkınmak! Eğer artık kalkınmışlar sınıfında olmak istiyorsanız!.. Gerçekten istiyor musunuz? İşe bu emelin ne denli büyük bir mücadeleyi gerektirdiğinin farkında olmakla başlanmalı. İşte tam da bu noktada, düşünsel içerikli bir açıklamam olacak. 
2.1K views

Sıradan ve Mükemmel

Bu makalede sizlere insan zihni içerisindeki tarif veya algı ile gerçeğe ilişkin olanın farkını açıklayacağım. Ele alacağım temalar sıradancılık, mükemmelcilik ve gerçeklik ötesi hakkındadır. Başta soralım, karşılaştığınız şey gerçek mi, yoksa gerçek ötesi mi?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme