zaman-nedir
Zaman Nedir?

Zaman Nedir?

1 Şubat 2017
Okuyucu

Geçenlerde bir bilim adamı tarafından zamanın ne olduğu sorusunun cevabının bilindiği düşüncesi üzerine reklamı yapılan bir belgeseli izleme fırsatım oldu. Ne öğrendim?.. Bilinenler ve yeni tür sorular listeleniyor ama zaman yine havada kalıyor.

Peki, benim somut olarak bildiğim ne? Onu söyleyebiliyorum zaman için. Dünya zamanı kendi ve ortamındaki döngüsü ile ilgili bir kavramdır. Saat, gün, hafta, ay, mevsim, yıl… Bunlar tarafımızdan hesabı yapılan birimlerle anılabiliyorlar. Ama zaman bu değil ki?

Zaman bir kavram, çok şeyin mukayesesine dayalı hesabını yapmak zor olsa da tahayyülü yapılabilir bir tanımlama. Bizim Samanyolu halısından evrende trilyonlarca olduğunu düşünürsek!.. Trilyonlarca galaksiye bütüncül mü bakmak istersiniz, trilyonlarca evrene bütüncül mü? Hangisi? Ne o Amerikalı genç fizikçi ne de başkası bunu söyler. Belli bakış açılarına göre kabullerle sınırlı kalan açıklamalarımız olur.

Bana göre zaman; boşluk olgusunun doldurulması sürecidir. Kum saatini ters çevirirsiniz ve boşluk dolmaya başlar.

Hakiki soruya geçelim; bir evrenin neyin içinde oluşacağını düşünebilirsiniz? Eğer bu bir kavramsal boşluksa, kavramsal doluluğa geçerken ki süreçlerde olup biten zamanla tanımlanır.

Bizim evrenimiz, galaksimiz, güneşimiz ve dünyamız için durum, süreçler nazarında budur.

Zamanın sayımı insan için de aynıdır, boş ve dolu dönüşümlerinin sonsuz tekrarına bağlı biçimdeki sürekliliğin üzerine, bilgiye hakimiyet ve iradeye güç vermekle açıklarız ki, zaman bu dünyanın yerli yerine oturması ile başlamıştır. Döngü devam ettikçe, başlama ve bitme sürekliliği işaret ettikçe, güneş doğup battıkça zamanın dünya ve insan için aynıdır.

Tersine bakarsak güneş sisteminin zamanı da Samanyolununki ile aynıdır. Bu böyle ilerler, doluluk istikametindeki döngüyü tamamlar, boşlukta ise tekrar doluluğa dönerek yeni süreci başlatır.

Neyse, bizim zaman dediğimiz süreçler belli bir şeydir ve evrende tıpkı insanın minikliği gibi kısa anlarla ilgili gelişmeleri içerir. Bu kadar sözü bu cümleyi yazabilmek için sarf edip zamanınızı aldım!

(Görsel: Flickr, Hourglass, Nick Olejniczag)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

elitizm-egemencilik
ÖNCEKİ YAZI

Elitizm, Egemencilik

akli-siyaset-ve-guvenlik
DİĞER YAZI

Aklî Siyaset ve Güvenlik

Kültür 'ın son yazıları

328 views

Eleştiriler

Sizlere günümüzün iyi algılanması gerektiği bağlamında, özellikle bizi ilgilendiren yönleriyle, sosyal bilimler ve dış politikaya dair bazı eleştirilerimi aktaracağım. Dünya hızla değişiyor, güç dengeleri bildiğimiz biçimden oldukça farklılaştı, eğer bunlara ait kavramlara ve anlayışlara vakıf olamıyorsak, konuşuruz ama aslında başka bir şey anlatırız.
330 views

Devrim

Bize devrimin ne tarafı kaldı? Diyeceksiniz ki hangi devrimin? Açıklayacağım. En başta şöyle sloganik işaret edeyim: Devrimden değil, sapkınlardan ve geç kalmışlıktan kork!
501 views

Generalist

Ülkeler ve dünyamız için iyi bilinmesi gereken bir konuyu işleyeceğim, generalist olmak. Buna karşılık gelen bir sözcük aradım bulamadım, yine de ben genele yetkin diyeceğim. Genele yetkin kimseler kimler, örnekleri neler? Uluslararası İlişkiler, Ekonomi ve Askerlik sahalarında örnekler vereceğim, neden gerekli, bunu açıklayacağım.
471 views

ENTELEKTÜEL SORUNSALI

Temelde insanın doğası, zamanın getirdikleri ve sürekli gelişen küresel zorluklar var. Bunun üzerine her alanda tereddüt uyandıran değişik adımlar ve gerçek bir hedef. Sözü edilen şu, kalkınmak! Eğer artık kalkınmışlar sınıfında olmak istiyorsanız!.. Gerçekten istiyor musunuz? İşe bu emelin ne denli büyük bir mücadeleyi gerektirdiğinin farkında olmakla başlanmalı. İşte tam da bu noktada, düşünsel içerikli bir açıklamam olacak. 
2K views

Sıradan ve Mükemmel

Bu makalede sizlere insan zihni içerisindeki tarif veya algı ile gerçeğe ilişkin olanın farkını açıklayacağım. Ele alacağım temalar sıradancılık, mükemmelcilik ve gerçeklik ötesi hakkındadır. Başta soralım, karşılaştığınız şey gerçek mi, yoksa gerçek ötesi mi?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme