artvin-cerattepe-ve-yeni-anayasa-mevzuu
Artvin

Artvin, Cerattepe ve Yeni Anayasa Mevzuu

24 Şubat 2016
Okuyucu

Bir vakitler Uzungöl yakınlarında bir hidroelektrik santralı işi için halkın direnciyle karşılaşıldı, orada toplanan insanlara soruldu, neden direniyorsunuz? Biri çıkıp dedi ki; “Bu dere var ya biz bunun yatağında fasulye, domates ekiyoruz, başka bahçe yapacak yer yok, eğer su ile oynarsanız biz sebzeyi başka yerlerden satın alacağız, biz elektriksiz kalabiliriz ama gıdasız kalamayız…” Jandarma konuya müdahil olmadan önce yöre halkını ikna etmeye gidenlere vatandaşın cevabı devam ediyor; “… Hem sen diyelim bizi ikna edip gittin, unutacaksın buraları, bu işi yaptın diye paranı da almış olacaksın, vakit gelecek biz de mevta olacağız, ama bizim torunlar olacak bize kötü söz söyleyecek, sizi anmak isteyecek adınızı bilen çıkmayacak, nasıl bir alış veriş ki bu? Git memleketinle ilgilen kardeşim, hesap verebileceğin torununla ilgilen…” İlginç!

Artvin, Cerattepe konusu olunca bunları hatırladım. Projenin detayını ve süreçlerini tam bilmiyorum, ülkeye kazancı ne olacak, bunu da bilmiyorum. Ama konu şimdiden yeni bir Gezi vakasına dönüştü. Olay sadece madencilik, Artvin, yeşilci hareketi veya herhangi bir siyasi görüş konusu değil, hak ve özgürlükler bağlamında yöre insanının düşüncelerinin dikkate alınması olayına dönüştü. Dikkat çeken konu bu oldu.

Bu yönüyle benim söyleyeceğim konu belli: İleri demokrasilerde değil yöre halkının, bunun içinde birey öznesinin düşüncesi önemlidir. Devlet de bir öznedir. Öncelikle eşitlik anlayışı bu ölçüde teminat altına alınmış yüksek bir kültür birikimi olarak sistemleşmiş ve benimsenmiştir. Eğer bu gibi işlerin kabulünü merkezden, Ankara’dan değil de yöre meclisinde, Artvin’den onaylatsa idiniz, acaba durum böyle mi olur idi?

O halde bu bir fırsattır, ileri demokrasiyi öğrenme fırsatı; yeni anayasa yapmak için çaba sarf edenler var, başka konuları tartışacaklarına önce bu gibi uygulamaya dönük konuları anayasal haklarda nasıl çözeceklerine karar versinler. Eğer mevcut düşüncelerle anayasa yazılır ise yine uygulayamayacağımız bir metnimiz olur. O halde önce düşünceler değişmeli.

(Görsel: Yurtgazetesi)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

paris-iklim-zirvesi-sonrasi
ÖNCEKİ YAZI

Paris İklim Zirvesi Sonrası

yanan-turizm-beldesi-degil-milli-park
DİĞER YAZI

Yanan Turizm Beldesi Değil, Milli Park

Çevre 'ın son yazıları

308 views

BM İklim Değişikliği Konferansı (COP28)

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP28) bugün, hızlı, adil ve hakkaniyetli bir geçişin zeminini hazırlayarak fosil yakıt çağının “sonunun başlangıcını” işaret eden bir anlaşmayla kapandı. Bu plan emisyon kesintileri ve artan finansmanla destekleniyor.
1.2K views

İklim Değişikliği ve COP26

Bu yıl Glasgow'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin altıncı değerlendirme toplantısında (COP26) dünya liderleri daha önce belirlenen hedeflerle ilgili umut verici bazı yeni anlaşmalara imza attılar. Ancak bütün hoşgörülü ifadelere rağmen küresel sera gazı emisyonları şu ana kadar gezegenin ihtiyacı olan hızda azaltılmıyor. Diğer yandan bazı ülkelerin iklimle ilgili vaatleri güçlendirilirken, bunlara ulaşmak için somut önlemlerin eksikliği gerçek bir endişe kaynağıdır. Politik çıkar ve küresel canlanma arasında gidip gelen bir sorun var. Sanırım insanlık önce bunu aşmak zorundadır.
1.8K views

Müsilaj

Müsilaj, başka tabirle deniz salyası, milli bir felaket! yük bindi, bindi ve bu yıl deniz kustu. Bakın benim öyküm nasıl tarif ediyor bu kirlilik meselesini.
1.6K views

İklimde Acil Durum

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres İklim Değişikliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünya liderlerinin küresel ısınmadan kaçınmak için harekete geçmeleri için ülkelerinde “iklim acil durumu” ilan etmeleri gerektiğini söyledi.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme