ABD’nin Uzun Savaş Stratejisi

6 Temmuz 2022
Okuyucu

Birleşik Devletler’in liderleri bir Uzun Savaş’tan bahsediyor. Ama bu bir süredir böyle ifade ediliyor. İlk olarak, küresel radikal terörle mücadele başladı, Uzun Savaş’tan söz edildi. Bugün Rusya’ya ve hemen olan eklenerek sürdürülebilecek Çin ile mücadele konusu da uzun sürecektir. Bu uzun süreli gergin yaşam şekli bir stratejiye dönüşmüş haldedir ve bugün böyle uygulanmaktadır. Ukrayna-Rusya Savaşı’nın kazananı kim olur? Bu sorunun cevabı dahi bir uzun süreli savaş döneminin olmasını gerektiriyor. Çünkü Avrupa ve Çin’in çıkarları da artık uzun uzadıya Rusya’nın yıpranmasını beklemek oluyor.

ABD’NİN UZUN SAVAŞ STRATEJİSİ NEDİR?

Paul Kennedy, Büyük Güçlerin Yükselişi ve Düşüşü adlı meşhur kitabında şöyle demektedir: Bu tür (Rusya gibi) ülkeler, yanlış olan savaşlara girmek, mali yükleri üstlenmek ve (böylece kendilerini büyük bir gücün can damarı olan) ekonomik büyümeden mahrum kalmak eğilimindeler. Bu noktadan sonra Rusya’nın Ukrayna’yı tamamen zapt etmesi gibi bir ihtimal olmayacağına göre, Putin’in Zelensky’ye barış teklif etmesi dışında bir çözümü kalmamış görülüyor.

Diğer olasılık nedir? Rusya uzun yıllar bu fiili çatışma şartlarını devam ettirmek zorundadır ki bu her aktör için gayet yıpratıcı bir yoldur.

Nedir Uzun Savaş Stratejisi?

ABD’nin Rusya’ya silah sıkmadan savaşı kazanması için büyük bir stratejidir. Bunun ayrıntısını ABD’nin Büyük Stratejisi yazımda geniş biçimde açıkladım.

Usul nasıl işliyor? İstikrarsızlıklar içinde yıpratmak (askeri ekonomik psikolojik), nüfuz bölgelerini istikrarsızlaştırıcı yöntemleri uygulamak ve Biden Doktrini gereği, İttifak (NATO) ve Ortaklarının (AB, G7, vs.) askeri gücünün caydırıcı rolünü aktif kullanmak, şeklinde işliyor.

Uzun Savaş bir stratejidir! ABD, Suriye krizinin uzamasını neden istiyor dersiniz? Bir çok neden ileri sürülebilir, ancak bugünkü Ukrayna’da sürmesi istenen Uzun Savaş gibi düşünün. Suriye’de Rusya uzun süre kaldıkça buranın bataklığı içinde yıpranacaktır.

ABD; Suriye’yi terör örgütleri ve İran ile (DAEŞ, PKK, Hizbullah vs. birçok taşeron örgüt var, bunlarla) bir bataklık halinde tutuyor, Esad’ın bir şekilde koltuğunda kalmasına izin veriyor, Türkiye’nin (haklı) operasyonlarını kontrol ediyor ama engel olmuyor.

ABD, Uzun Savaş stratejisini uyguluyor. Barack Obama döneminden bu yana yöntem ve öncelik farkları olsa da bugün Joe Biden dahil, Müesses Nizam aynı stratejiyi tatbik ediyor. Rusya’nın Ukrayna’da ve Suriye’de yıpranması ABD kadar Avrupa’nın ve Çin’in de işine gelmektedir.

PUTİN NASIL KAZANABİLİR?

Putin’in ABD’ye karşı yapabilecekleri nelerdir? Başta ABD dahil olmak üzere, demokrasilere siber saldırılar ve dezenformasyon yapabilir. (ABD seçimlerine müdahale ettiği bir vakıadır.) Gri bölgelerde Rusya çıkarına gelişmeler kaydedebilir. (Bölgemizdeki faaliyetler bu yönde değerlendirilebilir.) Gri alanlarda ve özellikle Hint-Pasifik’te ABD karşıtlığını körüklemeye devam edebilir. Rusya’nın nükleer caydırıcılığını artırabilir. Son olarak, Çin ile ilişkilerini daha da güçlendirebilir.

Putin’in Ukrayna’daki emellerini gerçekleştirmesi için tek şansı var idi. Bu da yönetimi ele geçirmekti. Aslında bu tarz bir uygulama Rusya’nın en iyi bildiği yöntemdir. Ukrayna’da iyi hazırlanıldığında yönetim savaşmadan değiştirilebilirdi. Belki kanlı gösteriler bile tertip dilebilirdi, ama bugünkü savaş hali görülmezdi. Neticede Putin savaş yolunu seçti.

Peki, Putin nasıl kazanacak? İhtirasa kapıldı, yanlış hesap yaptı, her ne ise sonuçta Putin savaşa girdi. Ne yapabilirdi? Aslında herkesin de beklediği bu olmuştu: Savaş başlar başlamaz Kiev Yönetimi’ni ele geçirip değiştirmek için planı eksiksiz olmalıydı. Olmadı! 24 Şubat’ta Kiev önlerine gidip, 25 Mart’ta burayı terk etmesi, Putin’in emelinden uzaklaştırdı. Başka bir hedef belirledi ama bu kazanmanın yolu değildi. Donbas’a ve Kırım’a sahip olmak kazanmak için yeterli olabilir mi?

Bugün Ukraynalılar Avrupalı, Avrupa Birliği üyeliğine başvuruları resmen kabul edildi ve süreç başlatıldı. Putin, Ukrayna için AB üyeliğinin Rusya’ya tehdit olmadığını açıkladı. Bugün bakın, Savaş’ın dördüncü ayı bitti ve silah sistemleri ve askeri usulleri bakımından Ukrayna fiilen NATO üyesi gibi oldu. Donbas ve Kırım’ı kaybetse bile Ukraynalıların bundan böyle Ruslarla birlikte olma şansları hiç yok. Bu dudumda Putin neyi kazanmış oldu, stratejik toprak parçasını mı?

Diğer açıdan bakın: NATO daha fazla Rusya’ya yaklaştı. Fiilen Ukrayna NATO toprağı, İskandinavya tamamen NATO üyesi olma yolunda ve NATO’nun Moskova’ya üç cepheden, kuzeyden (Finlandiya), batıdan (Polonya) ve güneyden (Ukrayna) uzaklığı 800 km kadar oldu. Baltık’ta Rus toprağı Kaliningrad nefes alamıyor…

NÜKLEER SAVAŞA KARAR VERMEK MÜMKÜN MÜ?

ABD’nin Uzun Savaş stratejisi ve Rusya’nın karşılık verme kararlılığı tam bir güç mücadelesi ve liderler Biden ve Putin için risk alma sürecidir. Putin, Ukrayna ve Suriye’de kazanmak ister, kaybetmeyi göze alamaz, kaybetme noktasına gelir ise dünya için bu çok kritik bir eşik olur.

Nükleer savaş başlatmak nasıl olabilir? Şifre gir ve düşmeye bas! Bu kadar mı? Otokrat Putin için yapılan tahmin şöyle: Eğer savaşta kendini çaresiz görürse Putin’in bir nükleer savaş başlatmasının önünde hiç bir engel yok.

Peki aynı konuya ABD bakımından bakıldığında ne söylenebilir? ABD’de verilecek bir büyük karar için kim olursa olsun Başkan ve Savunma Bürokrasisi bir denge yaratır.

BÜYÜK GÜÇLER NEYİ BEKLİYOR?

  • ABD

ABD, bu Uzun Savaş neticesinde Rusya zayıf düşsün ve Avrupa’nın ilgisine muhtaç kalsın ister. Bu olursa, daha rahat biçimde Çin’e odaklanabilir.

  • AVRUPA

Avrupa’nın önceliği nedir? Rusya’yı ve ABD’yi bir şekilde savaşın içerisinde tutmak olabilir. Bu Uzun Savaş’ta, stratejik ve küresel çaplı izolasyona tabi tutulan Rusya, Ukrayna’da kaybeden (çok yıpranan) taraf olursa, daha sonra Rusya, Avrupa’ya muhtaç bir büyük kıta haline dönüşebilir.

  • ÇİN

Çin ise zayıflamış bir Rusya üzerindeki etkisini güçlendirmeye çalışır, hatta Avrupa’ya rakip olur.

Eğer Ukrayna’daki savaşı kazanması yolunda bugün Çin dahi Rusya’nın yanında görünüyor ise aldanmamak gerektiğini hatırlatırım; sonuçta, tıpkı ABD gibi bu Uzun Savaş, Çin’in de işine gelen bir durumdur.

HOBESSIAN YAKLAŞIM NEDİR?

ABD, İngiltere, G7 ve AB ülkeleri kadar Çin de Rusya’nın daha çok yıpranmasından ve savaşın bir müddet daha uzamasından yanadır. Ukrayna halkı büyük güçlerin çıkarına hizmet etmektedir. Son olarak, Post-Ukrayna’ya hazırlık şarttır.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Taşeron Yunanistan ve Askeri-Strateji

DİĞER YAZI

Şiddetin Alfabesi

Güvenlik 'ın son yazıları

55 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
88 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
145 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
190 views

Küresel Silahlanma Tartışmaları

Her ülke silahlanıyor? Bu silahlanmanın caydırıcılık amacıyla yapılıyor olması bize neyi açıklar? Asıl konu egemenlik mi, küresel mücadele içinde daha fazla güçlü olabilmek mi? Bilinmedik şeylerden mi bahsediliyor? Bu soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Macron ve Putin neler söyledi, değerlendireceğiz. Bu şekilde, asıl ilgilendiğimiz olgular ve temel düşünceler olacaktır.
215 views

Milli Güvenlik Siyaseti

Türkiye daima kazanan ve gelişen olmak zorundadır, başka türlü düşünülemez! Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (Kırmızı Kitap) gibi dokümanların kendi gücü için geri planda çok çalışılmalı, fikri altyapısı ve anlayışı özgün ve tutarlı olmalıdır. Ama önemlisi; bunun uygulanmasında herkesin, her kurumun, her şirketin, inanarak, gösterilen hedefleri elde etmek amacıyla, bütünlük halinde ve bu bağlamda tek yolda yürümesi gerekmektedir. Bu, "devlet disiplini" konu ve kapsamını aşan bir yaklaşımdır, ülkece disiplinli olmayı gerektirmektedir. Eğer ülkece disiplinliysek hak edilen gelişmenin yolunda oluruz! Siyasetin kendisi, entelektüel yaklaşımlar veya iş dünyası bizi yolumuzdan alıkoymamalıdır. Bu çok hassas bir konudur.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme