Kırılma Cilt II

9 Kasım 2021

10 Kasım 2021/

Kırılma-33

İsrail’in Ermeni soykırım tasarısı çabası

BAE’nin Şam ziyareti

Lavrov’un Suriye’deki Kürtler açıklamaları

Güler, Gerasimov ile görüştü

Karadeniz’de Ukrayna merkezli gerginlik sürüyor

Mısır Dışişleri Bakanı Şükrü, Türkiye’yi eleştirdi

Suriye ve Irak’ta terörle mücadele sürüyor

İsrail’de 6 milletvekili sözde Ermeni (sözde) soykırımının tanınması için yasa tasarısını meclise sunuyor. Biden yönetiminden sonra yeni İsrail hükümetinin de tasarıyı kabul etmesi bekleniyor.

İsrail, Afrika’da Sudan, Etyopya ve Libya’da faaliyet içinde. Başta Körfez Ülkeleri, Suudi Arabistan ve Mısır ile anlaşmalar imzalıyor, Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan ile anlaşmaları var, Filistin, Lübnan ve Suriye üzerinde operasyonlar yapıyor. Ve şimdi doğrudan Ermeni tasarısı gündeme geldi. İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler sıkıca gözden geçirilmelidir.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, Suriye’de Mart 2011’de patlak veren iç savaşın başlamasından bu yana Şam’a gerçekleştirdiği ilk ziyaretinde, Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi. Ziyaret, Lübnan medyasına haber olduktan sonra Devlet Başkanlığı tarafından duyuruldu. Resmi açıklamanın neden geç yapıldığı hakkında bilgi paylaşılmadı. Al Nahyan başkanlığındaki üst düzey BAE heyetinin, Suriye’de Başkan Esad ile çeşitli alanlarda ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuları ele aldığı ifade edildi.

ABD, BAE’nin Suriye’ye yaptığı bu ziyaret için; sürprize uğramadık, ABD, Esad’la ilişkileri normalleştirmeyecek; bu çabaları desteklemiyor, Esad konusunda pozisyon değişikliği yok, ABD yaptırımları hâlâ geçerli, dedi. Ancak yine de bu yaklaşımın başka yönü olabilir, diplomatik taktik gereği Esad’a, Rusya’ya, İran’a ve Türkiye’ye mesaj veriliyor olabilir, zira BAE’nin Suriye ziyaretinden en baştan beri ABD ve Israil’in haberi vardı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Suriye’deki Kürt nüfusu üzerinden ABD’ye karşı açıklamaları var: “Kürtler kendilerini Suriye toplumunun bir parçası hissetmelidir. Suriye’de anayasada onların yasal çıkarlarının dikkate alınması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya hazırız. Kürtler, Amerika’nın tuzağına düşmemelidir. ABD, Kürt sorununu yalnızca Suriye için değil, bölgenin diğer ülkeleri için de güncel hale getirebilir. Kürt sorunu, tüm bölgede ateş alabilecek bir duruma yol açabilecek tehlikeli oyunlardır.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER, Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery GERASİMOV ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede güncel güvenlik konuları ile ilgili değerlendirmelerde bulunululduğu açıklandı. Öyle zannediliyor ki görüşmede Suriye, İdlib bölgesi gündeme geldi.

Karadeniz’de Ukrayna merkezli gerginlik sürüyor.

Rusya Karadeniz’e geçen ABD gemilerini izlediği şeklindeki planları medyaya verdi. Örnek aşağıdadır.

Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, ABD’nin Karadeniz genelindeki askeri varlığının artırılması gerektiğini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy şöyle dedi: Rusya, Ukrayna sınırına yaklaşık 100 bin asker konuşlandırdı. Ordumuz düşmanı püskürtmeye hazır.

Ukrayna istihbaratı, TB2’lerin bulunduğu üssün komutanı Albay Ilya Oleinik’i gözaltına aldı. Gözaltına alınma sebebinin Ukrayna ordusuna ait gizli bilgileri Rusya ile paylaşması olarak iddia ediliyor.

Belarus-Polonya sınırındaki düzensiz göçmen krizi ile ilgili olarak Ursula von der Leyen, bu bir hibrit ataktır, dedi.

Geçtiğimiz gün Xi Jinping, Beşar Esad ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Yapılan resmi açıklamada Xi, “Çin’in Suriye’nin ulusal egemenliğinin, toprak bütünlüğünün korunmasında kararlı olduğunu ve Suriye’nin iç işlerine müdahalesine kesin olarak karşı çıktığına” dikkat çekti.

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Türk askerinin sınır ötesindeki varlığı konusunda, “Ne Libya’da, ne Suriye’de ne de Kuzey Irak’ta bu askeri varlığın olması için bir sebep göremiyoruz. Türkiye, Müslüman Kardeşler’e destek vererek Mısır’ın içişlerine müdahale etmeye devam ediyor.” dedi.

Suriye’de 6 muhalif grup Esad ve YPG/PKK’ya karşı Üçüncü Kolordu adıyla toplandı. 20 bin kişilik 6 muhalif grup birleşti.

MİT ve TSK’nın ortak operasyonuyla, PKK/KCK terör örgütünün kırmızı kategoride aranan sözde merkez komite üyesi Nazlı Taşpınar, Irak’ın Gara bölgesinde etkisiz hale getirildi. Bir önceki gün de Kamışlı’da bir araca SİHA ile taarruz edilmişti. Buradaki sonuç henüz açıklanmadı.

Yunanistan, Saros körfezi açıklarında, Türk karasularına 2 mil uzaklıkta askeri tatbikat gerçekleştirmek için NAVTEX ilan etti.

Türk askerinin Azerbaycan’daki görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Yeni Jeopolitik Durum ve Türkiye

DİĞER YAZI

Fay Hatları

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme