Kırılma Cilt II

9 Kasım 2021

11 Kasım 2021/

Kırılma-34

ABD ve Çin iklim konusunda işbirliği yapacak bir anlaşma imzaladı

Mahmud Abbas Filistin konusunda bir uluslararası konferans zamanı geldiğini açıkladı

Belarus Devlet Başkanı ile Avrupa arasında düzensiz göçmek krizi büyüyor, Lukaşenko gazı keseriz tehdidinde bulundu

Macaristan Başbakanı Orban Türkiye’de

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in suçlamalarına karşı sert cevap

Dünyada en çok karbon dioksit salınımı yapan ABD ve Çin iklim değişikliğiyle mücadele için daha fazla işbirliği yapma kararı aldı. Anlaşma kapsamında metan gazı salınımı ve kömür tüketimini azaltmak ve ormanları korumak da yer alıyor. Anlaşma İskoçya’nın Glasgow kentindeki BM İklim zirvesinde, ABD’nin iklim elçisi John Kerry ve Çinli mevkidaşı Xie Zhenhua tarafından duyuruldu. Ayrıca yayımlanan ortak açıklamada, ABD ve Çin’in, diğer ülkelerle çalışıp iklim değişiklikle mücadele etmeye hazır olduğu belirtildi. Anlaşma kapsamında Çin, Paris iklim anlaşmasının hedeflerine ulaşabilmek için gösterdiği eforu arttıracak. Çin ve ABD, fosil yakıtların kullanılmasını azaltacak finansal yatırımlar gerçekleştirecek.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgalinin sona erdirilmesi için uluslararası bir konferans toplanmasının vaktinin geldiğini belirterek, “İşgale rağmen gerçek bir devlet kurduk, tek eksik işgalin bitmesi” dedi.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Batı’nın Belarus’a yaptırım uygulamadan önce, Belarus üzerinden Avrupa’ya giden (Yamal) doğalgaz sevkiyatını “düşünmesi” gerektiğini belirterek, “Avrupa’yı ısıtıyoruz, hala sınırı kapatacakları konusunda bizi tehdit ediyorlar. Peki ya doğalgazı kesersek ne olur?” dedi.

Macaristan Başbakanı Victor Orban Türkiye’de. Ortak anlaşmalar imzalandı, basın toplantısında sorulara cevap verildi. Macaristan ve Türkiye Afrika’da ve nükleer enerji konularında işbirliklerini sürdürecekler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mültecilerle ilgili Türkiye’yi suçlayıcı bazı haberlerin olduğunu işaret eden, Miçotakis’in bu konuda Türkiye’yi suçladığını içeren bir soru üzerine nankörlük yapıyorlar dedi. Beş milyon mülteciye ev sahipliği yapıldığı hatırlatıldı. Kapıyı açarsak başta Yunanistan, Avrupa ne yapar bilmem, dedi. Miçotakis yalan atıyor, Ege’de botları şişliyorlar, başkalarını kandırıyor olabilirler ama bizi kandıramazlar, elimizde net kanıtlar var, diye hatırlattı. Yunanistan’ın kendisi Amerika’nın bir üssü konumuna gelmiştir. Biden ile konuşmada sordum, kaçamak cevap verdi dedi. ABD, Yunanistan ve Türkiye NATO üyesidir, neden birbirimize düşüyoruz, dedi.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Yeni Jeopolitik Durum ve Türkiye

DİĞER YAZI

Fay Hatları

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme