insanligin-stratejileri
İnsanlığın Stratejileri

İnsanlığın Stratejileri

29 Nisan 2014
Okuyucu

Yeni Egemenlik Projesi

Evet! Buna “proje” demek daha doğru olur. Yeni Küresel Devrim[14] ve Post-kapitalizm[15] başlıklı incelemelerimde de ifade ettiğim gibi dünya düşünce ağırlıklı ama her alana hakim bir yeni dönüşümün evresindedir. Buradaki değerler bütünüyle para-pul gibi metadan ileri, “kudret” kavramıyla açıklanabilecek bir yapının dinamikleri üzerine tesis edilmektedir. Küresel mega-kentlerin birbirine entegre güçlü yapılarla dünya nüfusunun kaymağını ağırlaması üzerine bir çaba sürmektedir. Projenin yerleşik yaşamla ifade edilir hali 2030’lardan sonra olacak şekilde görülmektedir.

Böyle bir dünyanın yeni çatışma alanları çok daha geniş, çok daha derin, çok daha içselleşebilen, çok daha etkileyici, çok daha insanlıkla ilgili şekilde tanımlanabilir. Dünyanın karaları, denizleri ve uzayı gibi belli alanların işaretlenmesine gerek yoktur artık. Sanal dünya da devrededir. Mesafeler, sınırlar ve duvarlar anlamsızdır.

“Küreselleşmiş,” “açık bir toplum” olmuş, “neo-liberal demokrasi” ile yönetilen, “post-kapitalizmin yeni-sömürgecilik anlayışı” etrafında buluşmuş bir yaşam kurgusu içinde “dost ve düşman” kavramları “bendensin veya değil” ile çok net belirginleştirilmiştir. Savaş stratejileri ise Ağırlık Merkezli, Ağ Merkezli, Bilgi Harbi ve Asimetrik olarak tanımlanmıştır. Asıl savaşın adı da “Uzun Savaş” şeklindedir.

Sonuç

“İnsanlığın Stratejileri” adını koyduğumuz bu yazı ile insanlığın zamanı ve mekanı nasıl sıkıştırıp bir ilerlemeymiş gibi takdim ettiğine tanık olmaktayız. Aslında egemenlik kavramına, insanlık kültürü artıkça buna paralel olarak, meşru bir yapı haline dönüştürerek yaklaşan diğer kavramları, modelleri, projeleri ve stratejileri takip ediyoruz. Değişik çevrelerce her defasında yeni umutlar beslenebilir. Ama görünen o ki, bir gelişme şeklinde takdim edilse bile, her adımda insanlık kendini daha derinlere gömmeye devam ediyor. Çünkü sürekli diğer bir insanı kendine düşman belliyor. Bunun tersini düşünmek de ne demek?


[1] Bkz., George F. Kennan, American Diplomacy, University of Chicago Press, 1984.

[2] Alexander P. De Seversky, Victory Through Air Power, Walt Disney Filmi, 1942.

[3] Bkz., Aleksandr Dugin, Rus Jeopolitiği: Avrasyacı Yaklaşım, Küre Yayınları, İstanbul, 2010.

[4] Bkz., Zbigniew Brzezinski, Büyük Satranç Tahtası, çev. Ertuğrul Dikbaş, Ergun Kocabıyık, Sabah Kitapları, 2. Baskı, 1998, İstanbul.

[5] Bkz., Samuel P. Huntington, Medeniyetler Çatışması, Derleyen Murat Yılmaz, Vadi yayınları, 3. Baskı, 2000, İstanbul.

[6] Bkz., Francis Fukuyma, Tarihin Sonu ve Son İnsan (Yeni Dünya Düzeni Nedir?), çev. Zülfü Dicleli, Gün Yayıncılık, 2. Baskı, 1999, İstanbul.

[7] Bkz., Basil J. Mathews, Young Islam on Trek; A Study in the Clash of Civilizations, New York, 1926.

[8] Bkz., Ahmet Davutoğlu, Stratejik Derinlik: Türkiye’nin Uluslararası Konumu, Küre Yayınları, İstanbul, 2001.

[9] Joseph S. Nye, Amerika’nın Gücünün Paradoksu, Literatür Yayıncılık, 2003, İstanbul, s. 29.

[10] Neo-Con: Neo-Conservative (Yeni Muhafazakârlar); Francis Fukuyama, Neo-Conların Sonu, Profil Yayınevi, Çev. Hasan Kaya, İstanbul. 2006, s. 24.

[11] Jacquelyn K. Davis, Radical Islamies Ideologies and the Long War Implications for US Strategic Planning end US Central Command’s Operations, The Institute for Foreign Policy Analysis, IFPA, 2007.

[12] Bkz., Karl R. Popper, Açık Toplum ve Düşmanları, çev. Harun Rızatepe, Remzi Kitabevi, 1994.

[13] Bkz., Immanuel Wallerstein, Dünya-Sistemleri Analizi, çev. Ender Abadoğlu, Nuri Ersoy, bgst Yayınları, 2. Baskı, 2011, İstanbul.

[14] Gürsel Tokmakoğlu, Yeni Küresel Devrim, Muttakilik, 08 Nisan 2014, https://muttakilik.com/yeni-kuresel-devrim/

[15] Gürsel Tokmakoğlu, Post-kapitalizm, Muttakilik, 14 Nisan 2014, https://muttakilik.com/post-kapitalizmin-yonetim-erki/

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

liderlik-icin-etik-arayisi
ÖNCEKİ YAZI

Liderlik İçin Etik Arayışı

numerik-cozumleme
DİĞER YAZI

Nümerik Çözümleme

Kültür 'ın son yazıları

387 views

Eleştiriler

Sizlere günümüzün iyi algılanması gerektiği bağlamında, özellikle bizi ilgilendiren yönleriyle, sosyal bilimler ve dış politikaya dair bazı eleştirilerimi aktaracağım. Dünya hızla değişiyor, güç dengeleri bildiğimiz biçimden oldukça farklılaştı, eğer bunlara ait kavramlara ve anlayışlara vakıf olamıyorsak, konuşuruz ama aslında başka bir şey anlatırız.
382 views

Devrim

Bize devrimin ne tarafı kaldı? Diyeceksiniz ki hangi devrimin? Açıklayacağım. En başta şöyle sloganik işaret edeyim: Devrimden değil, sapkınlardan ve geç kalmışlıktan kork!
584 views

Generalist

Ülkeler ve dünyamız için iyi bilinmesi gereken bir konuyu işleyeceğim, generalist olmak. Buna karşılık gelen bir sözcük aradım bulamadım, yine de ben genele yetkin diyeceğim. Genele yetkin kimseler kimler, örnekleri neler? Uluslararası İlişkiler, Ekonomi ve Askerlik sahalarında örnekler vereceğim, neden gerekli, bunu açıklayacağım.
532 views

ENTELEKTÜEL SORUNSALI

Temelde insanın doğası, zamanın getirdikleri ve sürekli gelişen küresel zorluklar var. Bunun üzerine her alanda tereddüt uyandıran değişik adımlar ve gerçek bir hedef. Sözü edilen şu, kalkınmak! Eğer artık kalkınmışlar sınıfında olmak istiyorsanız!.. Gerçekten istiyor musunuz? İşe bu emelin ne denli büyük bir mücadeleyi gerektirdiğinin farkında olmakla başlanmalı. İşte tam da bu noktada, düşünsel içerikli bir açıklamam olacak. 
2.1K views

Sıradan ve Mükemmel

Bu makalede sizlere insan zihni içerisindeki tarif veya algı ile gerçeğe ilişkin olanın farkını açıklayacağım. Ele alacağım temalar sıradancılık, mükemmelcilik ve gerçeklik ötesi hakkındadır. Başta soralım, karşılaştığınız şey gerçek mi, yoksa gerçek ötesi mi?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme