Kırılma Cilt I

8 Ekim 2021

20 Ekim 2021/

Kırılma-14

Şam’da bombalı saldırı

TSK ve MİT operasyonu

ABD Ankara Büyükelçi Adayı Flake Senato’da onaylandı

Malî Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye’yi Gri Listeye almak istiyor

Suriye Kurtuluş Cephesi (SKC) göreve hazır

Irak ve Suriye için Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM’de

NATO Genel Sekreteri’nin Rusya açıklaması

Karadeniz’de ABD’nin stratejik bombardıman uçağı

Şam’da bir bombalı saldırı oldu. Henüz saldırıyı herhangi bir terör örgütü üstlenmedi. Bölgeden geçen ve Rejim askerini taşıyan bir kamyonda hasar oldu. Kamyonun içerisinde 14 Rejim askeri hayatını kaybetti.

Esad güçlerine ait topçular, İdlib’in güneyinde bulunan Ariha kentini vurdu. Topçu atışları hedef gözetmeksizin yapıldı. Pazaryeri vuruldu, otobüs isabet aldı. Öğlen saatlerindeki bilgilere göre sivil 13 ölü var ve bunların 6’sı çocuk, ayrıca 35 yaralı olduğu bilgisi var.

MİT ve TSK Ayn el Arab’da operasyon gerçekleştirdi. Bir araç SİHA ile vuruldu. Yerel kaynaklarca araç içerisinde 2 PKK/YPG’li teröristin öldüğü ifade edildi.

ABD’nin Ankara Büyükelçi Adayı Jeff Flake, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde onaylandı. Sıra Senato Genel Kurulu’nda. Tahminen Büyükelçi Ocak ayında Ankara’da göreve başlar.

Financial Times’ın haberine göre, Malî Eylem Görev Gücü (FATF) perşembe günü Paris’te gerçekleştireceği toplantıda Türkiye’nin gri listeye alınıp alınmayacağı kararını onaylayacak. Türkiye, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı için FATF’ın gri listesine alınması değerlendiriliyor. FATF’ın kendi tanımına göre, gri liste, kapsadığı ülkelerin artırılmış bir izlemeye tabi olmasını öngörüyor, ilgili ülkenin stratejik eksikliklerini belirlenen zamanda giderme taahhüdü vermesini istiyor ve takibe alıyor. Bu karar ile birlikte Türkiye’nin halihazırda ülkeye çekmekte zorlandığı dış sermaye yatırımlarının daha da azalabileceği belirtiliyor.

Edinilen bilgilere göre, FATF Türkiye’nin Uluslararası İşbirliği İnceleme Grubu tarafından özel izlemeye alınması tavsiyesinde bulundu. Gri liste olarak da bilinen bu grubun içerisinde Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen gibi ülkeler bulunuyor.

39 üyeye sahip FATF Kurulu’nun büyük ihtimalle tavsiyeye uyacağı belirtilirken, kaynakların bazıları ise bu onayın sadece bir formalite olacağını vurguluyor.

Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı 5 grup yeni bir çatı oluşuma geçti. Buna Suriye Kurtuluş Cephesi (SKC) adı verildi. SKC, Suriye’de gerçekleştirilecek yeni harekat için hazırlıklarını tamamladı.

Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda Cumhurbaşkanı’na verilen yetkinin iki yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM’ne sunuldu. Tezkerede göçe karşı önlem ifadesi de bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Jean Stoltenberg, NATO ile Rusya arasındaki karşılıklı akreditasyon iptali ve temsilcilik kapatılması kararını açıkladı, “Rusya’nın NATO nezdindeki temsilciliğinin faaliyetlerini durdurma kararını üzüntüyle bildiriyoruz,” dedi. Buna karşılık Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “NATO’daki misyonumuzu askıya alıyoruz, gerekli olursa Brüksel’de Büyükelçiliğimiz üzerinden irtibata geçebiliriz,” dedi.

Akşam saatlerine yakın ABD B-1B bombardıman uçağı Karadeniz’de tanker uçağından yakıt ikmali yaptı. Bu tatbikat Rusya’ya karşı bir gösteri mahiyetinde gerçekleşti. Aynı şekilde Rusya 2 adet SU-30 ile uzak mesafeden önleme görevi uçtu.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Terörizm ve Uluslararası Hukuk

DİĞER YAZI

Yunanistan’ın Anlaşmazlık Stratejisi

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme