Kırılma Cilt I

8 Ekim 2021
Okuyucu

8 Kasım 2021/

Kırılma-31

Azerbaycan’da Karabağ Zaferi kutlanıyor.

Hafter’in oğlu Israil’e gitti

İsrail ile Mısır Refah bölgesi hakkında anlaşma imzaladı

Dedeağaç’a ABD’nin ilave askeri sevkiyatı gündemde

İsrail, Suriye Humus’a hava harekatı yaptı

Karadeniz’deki ABD savaş gemisi Gürcistan açıklarında

İran ve ABD Umman açıklarında birbirlerini engellemeye devam ediyor

Belarus’tan Polonya’ya düzensiz göçmen krizi gelişiyor

Kazimi’ye saldırıda İran parmağı

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 44 gün süren ve Karabağ’ın işgaline son verilen zaferin birinci yıldönümü kutlanıyor.

İsrail, Libya’da Hafter’den yana duruyor. Hafter’in oğlu İsrail’i ziyaret ederek hem para hem de silah istedi. Seçimlerde aşiretlerin oylarını değiştirmek adına gerekli bütçe için maddi yardım talebinde bulundu. Daha önceden Halife Hafter farklı ülkelerde İsrail dış istihbarat servisi Mossad yetkilileriyle çeşitli görüşmeler yapmıştı.

İsrail ordusu, Mısır’ın kuzeydoğusundaki Refah bölgesinde Mısır askeri varlığının güçlendirilmesine yönelik anlaşmaya varıldığını duyurdu. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ve Mısır ordularına bağlı Ortak Askeri Komitenin dün ikili konuların ele alındığı bir toplantı gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamaya göre da, “Toplantıda, Mısır güvenlik güçlerinin bu bölgedeki varlığının güçlendirilmesine ilişkin Refah bölgesinde güvenlik güçlerinin mevcudiyetini düzenleyen anlaşmada bir değişiklik yapıldı” ifadeleri kullanıldı.

İsrail ile Mısır arasında yaşanan 3 savaştan sonra Kahire ve Tel Aviv yönetimleri 26 Mart 1979’da Washington’da Camp David Barış Anlaşması’nı imzalamıştı. Anlaşmanın ana metnine göre “Mısır veya İsrail topraklarındaki sınırlı silahlanma alanları ile Birleşmiş Milletler (BM) güçleri ile BM gözlemcileri dahil olmak üzere, üzerinde anlaşmaya varılmış güvenlik düzenlemeleri oluşturulacağı” öngörülüyor. Anlaşma, taraflardan birinin talebi ve iki tarafın anlaşması üzerine, anlaşılan güvenlik düzenlemelerinin değiştirilmesine de izin veriyor.

Yunanistan ile 5 yıllık savunma anlaşması imzalayan ABD ordusunun bu ayın ortalarında Batı Trakya’daki Dedeağaç (Evros) Limanı’na bin askeri araç ile 120 yeni saldırı helikopteri indireceği belirtildi.

İsrail savaş uçakları Suriye’nin Humus bölgesindeki İranlı mislileri vurdu. Hava savunma sistemleri karşılık verdi. SANA Ajansı, İsrail uçaklarının orta ve sahil bölgesine saldırıda bulunduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Karadeniz’e geçen USS Mount Whitney Bulgaristan ile tatbikat yapmıştı. Şimdi de Gürcistan bölgesine uğradı.

İran, Umman Denizi’nde hava savunma tanımlama bölgesine giren ABD Hava Kuvvetleri’ne ait RQ4 ve MQ-9 tipi 2 insansız hava aracını engellediğini ve uyardığını açıkladı.

8 Kasım Pazartesi günü Belarus topraklarından Polonya sınırına doğru yürüyüşe geçen ve sayısı binlere ulaşan göçmen kafilesi, Polonya sınır bölgelerinde olağanüstü önlemlerin alınmasına neden oldu. Belarus sınırındaki Bruzgi sınır kapısına doğru dört şeritli otoban üzerinde trafiği de engelleyerek hareket eden kaçak göçmenlerin sınıra yaklaşmaları üzerine Polonya sınır güvenlik kuvvetleri alarma geçirildi. Polonya hükümeti 30 bin kişilik bir özel kuvveti de Belarus sınırına yönlendirdi. Öğle saatlerinde olağanüstü göçmen kriz toplantısı sonrası yapılan hükümet açıklamasında Polonya’nın sınırlarını korumaya kararlı olduğu; göçmenlerin sınır kapılarını zorlaması durumunda olayların büyüyeceği ve istenmeyen gelişmelerin meydana gelebileceği vurgulandı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, “Polonya sınırı sadece haritada bir çizgi değildir, bu sınırı korumak için milyonlarca Polonyalı hayatını vermiştir. Bu kararlılığı sürdüreceğiz, sınırdan kimse izinsiz geçemeyecek,” dedi. 

Polonya’nın yanı sıra Litvanya hükümeti de kaçak göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için alınması gereken önlemlerin masaya yatırıldığı olağanüstü bir toplantı yaptı.

Reuters yazdı, özetle: Irak Başbakanı Kazımi’ye saldırı İran drone ve patlayıcısını kullanan Haşdi Şabi ile irtibatlı intikam tugayı. Sebep, genel seçimlerde alınan sonuçtan memnun olmamak.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Terörizm ve Uluslararası Hukuk

DİĞER YAZI

Yunanistan’ın Anlaşmazlık Stratejisi

Politika 'ın son yazıları

27 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
42 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
43 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
78 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
123 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme