Kırılma Cilt I

8 Ekim 2021
Okuyucu

28 Ekim 2021/

Kırılma-22

Rus savaş uçakları Kamışlı’da

MSB’nin F-35 toplantısı açıklaması

Çavuşoğulu’nun 10 Büyükelçi olayını açıklaması

Dün Suriye’de Rusya savaş uçaklarının Türkiye’ye çok yakın Kamışlı Meydanına intikal ettikleri gözlendi. Bilinen endişelerin yanı sıra bu uçakların ABD müdahalesine karşı da bir varlık gösterisi olması bakımından bölgeye geçici intikal ettirildiği düşünülebilir.

Yine dün gece F-35 konusunda Ankara’da yapılan toplantı ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı resmi açıklamasını bu sabah yaptı. İfade ettiğimiz gibi konu artık mali, geri ödemelerle alakalı bir durumdadır.

F-35 konusunda mali konular konuşuluyor programa tekrar dahil olma bitti. Olası Erdoğan-Biden görüşmesi öncesinde başlatılan bir süreç. Şimdilik F-16 talebi alacak 1.4 milyar $ karşılığı bu mali F-35 görüşmesi içinde bir madde olarak yer almaktadır, sonra bütün olarak ele alınır.

10 Büyükelçi konusunun perde arkasını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan öğrendik. Açıklamadan öne çıkanlar şöyle: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı üzerine sınır dışı işlemlerine başladık, Pazartesi Kabine’ye arz edecektik. Cumhurbaşkanımızın Eskişehir konuşmasından sonra panik daha da derinleşti. Hazırlıklarımızdan haberdar olan elçiler arasından bavullarını toplamaya başlayanlar olmuş. Yapılan açıklama hangi açıdan bakarsanız bakın kabul edilemez bir açıklama. İnsanlar uluslararası platformlarda görüşlerini dile getirebilir, ancak diplomatların bunu yapmaları yanlış, ülkeye ve yargıya talimat verme amacıyla yaptılar. Hemen arkadaşlarımıza talimat verdim, ‘Hepsini çağırın, hadlerini bildirin’ dedim. Açıklamanın arkasında Biden yok, Nordik ülkelerin önerileri sonucunda hazırlanmış bir metin. Bizim edindiğimiz bilgiye göre, genç diplomatlar tarafından hazırlanan açıklamaya onay vermişler. Bazıları açıklama için onay almış. Osman Kavala Soros’un adamı, Gezi eylemleriyle meşru hükümeti devirmeyi amaçladı. FETÖ’nün de Gezi olayları içerisinde olduğunu görüyoruz, hangi ülke bunu kabul edebilir?

(Biden Erdoğan görüşmesi hakkında) Görüşme teklifi ABD tarafından geldi. Öyle görünüyor ki bu görüşme Glasgow’da olacak, görüşme saati üzerinde çalışılıyor. ABD, Türkiye’yi F-35 programından haksız yere çıkardı, gerekçesi de S-400. F-35 uçaklarının alımı için ödeme yapıldı ancak henüz bize uçak teslim edilmedi. Türkiye’nin ya F35 programına geri dönmesi lazım, ya da Türkiye’nin parasını ödediği F-35’lerin Türkiye’ye verilmesi lazım, bu da olmayacaksa paranın geri verilmesi lazım. CAATSA yaptırımında F-35 var, ancak yaptırım kapsamında olmayan birçok ürün var. Tabii burada esas olan silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacıdır. ABD’den bir heyet geldi, görüşmeler devam edecek. ABD Kongresi’nin kararlarında Türkiye düşmanı lobilerin de etkili olduğunu görüyoruz. ABD yönetimleri Patriot’ları bize satmadı. Cumhurbaşkanımızın korumalarının basit silahlarına bile izin vermediler. Biz de ihtiyaçlarımız doğrultusunda başka kaynaklara yöneldik. Amerikan yönetimi kararlı durursa kongreyi etkiler.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Terörizm ve Uluslararası Hukuk

DİĞER YAZI

Yunanistan’ın Anlaşmazlık Stratejisi

Politika 'ın son yazıları

18 views

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.
71 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
66 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
88 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
77 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme